ßßß


Składniki:400 g mąki pszennej1 jajko25 świeżych drożdży30 g stopionego, przestudzonego masła3/4 szklanki letniego mleka4 pełne łyżki cukru1 pełna łyżka cukru waniliowegoszczypta soli
Dodatkowo:1 płaska łyżka ciemnego kakao1 pełna łyżka suchego maku1 jajko do posmarowania chałki (pominęłam)Sposób wykonania:1. 3/4 szklanki mleka wymieszać razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże się napuszą.2. Do miski włożyć pozostałe składniki, dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto powinno zostać lekko lepiące. Podzielić je na 3 równe części.3. Do pierwszej części ciasta dodać kakao i ugniatać, aż kakao dobrze wmiesza się w drożdżówkę. Do drugiej części dodać suchy mak i znów ugnieść, by mak rozszedł się po cieście. Do trzeciej części dodać 1 płaską łyżkę mąki tortowej i zagnieść do uzyskania mniej lepiącego ciasta.4. Wszystkie ciasta włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.5. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść każdy kawałek ciasta, połączyć pojedyncze końce i zrobić warkocz. Końce podwinąć pod spód chałki, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut do ponownego napuszenia. Po tym czasie chałkę można posmarować rozbełtanym jajkiem.6. Piec w 180 st.C. przez ok 35-40 minut.Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis