Wykonanie
Bardzo lubię domowe
chałki. Tym razem z resztki świeżych
drożdży wymodziłam taką
chałkę w
trzech smakach. Polecam!
Składniki:400 g
mąki pszennej1
jajko25 świeżych
drożdży30 g stopionego, przestudzonego
masła3/4 szklanki letniego
mleka4 pełne łyżki
cukru1 pełna łyżka
cukru waniliowegoszczypta
soliDodatkowo:1 płaska łyżka ciemnego
kakao1 pełna łyżka suchego
maku1
jajko do posmarowania
chałki (pominęłam)Sposób wykonania:1. 3/4 szklanki
mleka wymieszać razem z 1 łyżeczką
cukru,
drożdżami i 1 łyżką
mąki, odstawić w ciepłe miejsce, aż
drożdże się napuszą.2. Do miski włożyć pozostałe składniki, dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto powinno zostać lekko lepiące. Podzielić je na 3 równe części.3. Do pierwszej części ciasta dodać
kakao i ugniatać, aż
kakao dobrze wmiesza się w drożdżówkę. Do drugiej części dodać suchy
mak i znów ugnieść, by
mak rozszedł się po cieście. Do trzeciej części dodać 1 płaską łyżkę
mąki tortowej i zagnieść do uzyskania mniej lepiącego ciasta.4. Wszystkie ciasta włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.5. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść każdy kawałek ciasta, połączyć pojedyncze końce i zrobić warkocz. Końce podwinąć pod spód
chałki, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut do ponownego napuszenia. Po tym czasie
chałkę można posmarować rozbełtanym
jajkiem.6. Piec w 180 st.C. przez ok 35-40 minut.Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis