Wykonanie

Delikatne,
biszkoptowe ciasto z dużą ilością
maku, którego nie trzeba gotować i mielić. Dla niektórych to ważne bo nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Ciasto nasączone jest
sokiem truskawkowym, do tego każdy blat posmarowany jest
dżemem truskawkowym i przełożony kremem śmeiatnkowo
truskawkowym. Smak
makowego ciasta bardzo dobrze komponuje się z lekko kwaskowata masą. Polecam idealne ciasto na święta :DSkładniki:Ciasto:3
jajka temp. pokojowa150 g drobnego
cukru1 łyżka
cukru waniliowego125 g
mąki125 g
maku (suchy nie mielony)1,5 łyżeczki
sodyszczypta
soliKrem:300 g mrożonych
truskawek400 g
jogurtu greckiego200 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatynyDodatkowo:220 g
dżemu truskawkowegobiała czekolada około 50 gew. kandyzowane
wiśnie do dekoracjitortownica 21 cm, tylko dno wykładamy pergaminem.Ciasto: Oddziel
białka od
żółtek. Do
żółtek wsyp
cukier, wlej 4 łyżki gorącej
wody i ubijaj na średnich obrotach 10 minut. Następnie partiami wsypuj
mąkę wymieszaną z
makiem,
solą i
sodą.
Białka ubij na sztywno, dodaj łyżkę do masy i delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę i połącz.Przelej ciasto do foremki i piecz do suchego patyczka 30-35 minut w 175*C. Przestudź i podziel na trzy krążki.Krem: Dzień wcześniej!
Truskawki należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z powstałego soku (nie wylewaj!).
Jogurt wyłóż na sitko i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj
jogurt, zmiksowane na puree
truskawki cukier i dwie łyżki
dżemu. Wszystko wymieszaj.
Żelatynę zalej niewielką ilością
wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzej, wymieszaj do rozpuszczenia a po lekkim przestudzeniu dodaj do kremu.Wykończenie: wszystkie blaty ciasta nasącz
sokiem, który powstał podczas rozmrażania
truskawek. Krem mniej więcej podziel na trzy części + odrobina na wierzch. Pierwszy blat ciasta posmaruj
dżemem, wyłóż część kremu, przykryj drugim blatem, posmaruj
dżemem, wyłóż część kremu i przykryj trzecim blatem. Posmaruj wierzch i boki ciasta. Najlepiej obierakiem do warzyw zrób wiórki z
białej czekolady. Obsyp nią boki ciasta. Krem, który został przełóż do szprycy i wyciśnij ozdobne kleksy. Ułóż kandyzowane
wiśnie albo
czekoladowe gwiazdki. Przechowuj w lodówce do 4 dni.