ßßß
Delikatne, biszkoptowe ciasto z dużą ilością maku, którego nie trzeba gotować i mielić. Dla niektórych to ważne bo nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Ciasto nasączone jest sokiem truskawkowym, do tego każdy blat posmarowany jest dżemem truskawkowym i przełożony kremem śmeiatnkowo truskawkowym. Smak makowego ciasta bardzo dobrze komponuje się z lekko kwaskowata masą. Polecam idealne ciasto na święta :DSkładniki:Ciasto:3 jajka temp. pokojowa150 g drobnego cukru1 łyżka cukru waniliowego125 g mąki125 g maku (suchy nie mielony)1,5 łyżeczki sodyszczypta soliKrem:300 g mrożonych truskawek400 g jogurtu greckiego200 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatynyDodatkowo:220 g dżemu truskawkowegobiała czekolada około 50 gew. kandyzowane wiśnie do dekoracjitortownica 21 cm, tylko dno wykładamy pergaminem.Ciasto: Oddziel białka od żółtek. Do żółtek wsyp cukier, wlej 4 łyżki gorącej wody i ubijaj na średnich obrotach 10 minut. Następnie partiami wsypuj mąkę wymieszaną z makiem, solą i sodą. Białka ubij na sztywno, dodaj łyżkę do masy i delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę i połącz.Przelej ciasto do foremki i piecz do suchego patyczka 30-35 minut w 175*C. Przestudź i podziel na trzy krążki.Krem: Dzień wcześniej! Truskawki należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z powstałego soku (nie wylewaj!). Jogurt wyłóż na sitko i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj jogurt, zmiksowane na puree truskawki cukier i dwie łyżki dżemu. Wszystko wymieszaj. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzej, wymieszaj do rozpuszczenia a po lekkim przestudzeniu dodaj do kremu.Wykończenie: wszystkie blaty ciasta nasącz sokiem, który powstał podczas rozmrażania truskawek. Krem mniej więcej podziel na trzy części + odrobina na wierzch. Pierwszy blat ciasta posmaruj dżemem, wyłóż część kremu, przykryj drugim blatem, posmaruj dżemem, wyłóż część kremu i przykryj trzecim blatem. Posmaruj wierzch i boki ciasta. Najlepiej obierakiem do warzyw zrób wiórki z białej czekolady. Obsyp nią boki ciasta. Krem, który został przełóż do szprycy i wyciśnij ozdobne kleksy. Ułóż kandyzowane wiśnie albo czekoladowe gwiazdki. Przechowuj w lodówce do 4 dni.