ßßß
Przepis bierze udział w akcji"Milion Smaków Truskawek"Składniki:Ciasto:250 g miękkiego masła250 g cukruszczyptę soli4 jajka500 g mąki1 torebka proszku do pieczenia200 ml mleka100 g grubo posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekoladyKrem "biała dama":2 śmietany 30%2 serki homogenizowane po 20 dag każdy3/4 szklanki cukru pudru1 cukier waniliowy2-3 łyżki żelatynyDodatkowo:2 galaretki truskawkowetruskawkiMasło ucieramy z cukrem na pienistą masę. Dodajemy sól, a następnie - pojedynczo - jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu wsypujemy kawałeczki czekolady. Blaszkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.Serki homogenizowane, cukier puder i cukier waniliowy miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej żelatyny stopniowo dodajemy bitą śmietanę połączoną z masą serową.Galaretki przygotowujemy według przepisu.Na upieczonym cieście układamy pokrojone truskawki. Na nie nakładamy krem "biała dama". Następnie na kremie układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego!