Wykonanie

Samo przygotowanie sernika zajmie nam naprawdę niewiele czasu. Jest bardzo łatwy i dziecinnie prosty w przygotowaniu. A smak i konsystencja pozostaje niezmieniona. Sernik jest kremowy, delikatny wręcz rozpływający się w ustach. Przepięknie pachnie
pomarańczami i czuć w nim delikatna nutkę
kardamonu. Coś pysznego! Polecam wszystkim i tym co szukają przepisu na wymieszać i upiec i tym co myślą że mają dwie lewe ręce do pieczenia :DKochani, to już ostatni przepis przed świętami dlatego chce Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia świąteczne.Życzę radości z dnia codziennego, spokoju a przede wszystkim zdrowia oraz spełnienia najskrytszych marzeń dla Was oraz dla Waszych najbliższych.Wesołych Świąt!Składniki:Ciasto: 1 szklanka = 250 ml1 szklana
mąki100 g
masła2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
kakao1
żółtko1/2 łyżeczki
sodyMasa serowa:1 kg
sera z wiaderka250 ml soku z
pomarańczy (może być z butelki)120 ml
oleju1 szklanka
cukru3
jajka1 łyżka
skrobi ziemniaczanej1/2 łyżeczki mielonego
kardamonuskórka z 1
pomarańczyTortownica 24-26 cm wyłożona pergaminem, ew. mała foremka do
ciasteczekCiasto: wszystkie składniki zagnieć ( w razie jak ciasto nie będzie chciało się lepić dodaj 1 łyżkę zimnej
wody). Rozłóż ciasto na dnie tortownicy.Masa serowa: Wszystkie składniki włóż do miski i miksuj na średnich obrotach przez minutę. Wylej na wcześniej przygotowany spód. Piecz w 160*C przez 1 , 5 godziny (przed wyłączeniem piekarnika sprawdź palcem środek ciasta czy się ściął. Przestudź.Jak masz dodatkowe 15 minut na wierzchu sernika możesz poukładać z ciasta dowolne, świąteczne wzory.3/4 ciasta wyłóż na dno tortownicy. Resztę ciasta rozwałkuj i wytnij dowolne wzory. Po godzinie pieczenia delikatnie wysuń sernik i ułóż wkoło wycięte kształty. Dopiecz sernik do końca.