Wykonanie
Smak z dzieciństwa! Dziękuję Paulino za przepis! Zagoszczą u nas na dłużej.Tradycyjnie oprószone tylko
cukrem pudrem. Więcej nie trzeba ;)Jak wiadomo, tłusty czwartek tuż tuż. Jest to okres w naszym domu w którym pojawiają się domowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam!

Składniki:- 250g
białego sera półtłustego- 250g
mąki- 100g
masła- 1
jajko + 1
żółtko- 1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej- 1 łyżeczka octu/wódki- 1 łyżka
cukru-
cukier puder do oprószenia- 1 l
oleju
Ser przekręcić przez maszynkę lub delikatnie zmiksować w malakserze. Dodać
mąkę, miękkie
masło,
jajko +
żółtko,
sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać
mąką). Rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki.
Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka, tak aby swobodnie pływały. Smażyć na złoty kolor.Wyjąć na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym i lekko wystudzić. Jeszcze ciepłe oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!
