Wykonanie
Oponki z
serem białym to przysmak mojego dzieciństwa. Miałam dziś wreszcie napisać przepis na
konfiturę z
kiwi, ale tak mnie naszło na te oponki:) Zadzwoniłam do siostry po przepis i do roboty! Wyszły idealne - choć może trochę mało kształtne, ale jak ma się małych pomocników to przecież nie można powiedzieć "wiesz co? teraz ciocia kilka
zrobi, bo muszą być trochę ładniejsze do zdjęcia" ;) Wiecie... nie jest istotny wygląd, ważne to, co jest w środku! Oponki są mięciutkie i puszyste, pięknie rosną po wrzuceniu do
oleju. Nie są bardzo słodkie, więc można je pożerać tonami - idealnie smakują posypane delikatnie
cukrem pudrem. Są łatwe w wykonaniu i chyba nie sposób coś sknocić! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.Składniki:- 1/2 kg
sera białego- 1/2 szkl.
cukru- 3
jajka- 3 szkl.
mąki- łyżeczka
sody-
olej do smażeniaPrzygotowanie:1. W misce rozgniatamy widelcem
ser z
cukrem. Kiedy już dobrze się wymieszają dodajemy
jajka oraz wymieszaną z
sodą mąkę.2. Rękami szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk.3. Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm. Szklanką z cienkimi brzegami wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem w środku mniejsze kółeczka. Te mniejsze kółeczka można połączyć, ponownie rozwałkować i wykroić oponki, ale ja po prostu je smażę:) Są świetne, takie na jednego gryza i już!4. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy
olej. Musi go być dosyć sporo 0,5 - 0,75 litra. Kiedy
olej będzie dobrze rozgrzany (można wrzucić małe kółeczko na próbę) wrzucamy po kilka oponek. Smażymy z dwóch stron dopóki się ładnie nie zarumienią.5. Wyciągamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy trochę przestygną posypujemy
cukrem pudrem i wcinamy:)Polecam np. na wieczór andrzejkowy albo do niedzielnej
herbatki!:)