ßßß Cookit - przepis na Oponki serowe

Oponki serowe

nazwa

Wykonanie

Oponki z serem białym to przysmak mojego dzieciństwa. Miałam dziś wreszcie napisać przepis na konfiturę z kiwi, ale tak mnie naszło na te oponki:) Zadzwoniłam do siostry po przepis i do roboty! Wyszły idealne - choć może trochę mało kształtne, ale jak ma się małych pomocników to przecież nie można powiedzieć "wiesz co? teraz ciocia kilka zrobi, bo muszą być trochę ładniejsze do zdjęcia" ;) Wiecie... nie jest istotny wygląd, ważne to, co jest w środku! Oponki są mięciutkie i puszyste, pięknie rosną po wrzuceniu do oleju. Nie są bardzo słodkie, więc można je pożerać tonami - idealnie smakują posypane delikatnie cukrem pudrem. Są łatwe w wykonaniu i chyba nie sposób coś sknocić! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Składniki:
- 1/2 kg sera białego
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 3 szkl. mąki
- łyżeczka sody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. W misce rozgniatamy widelcem ser z cukrem. Kiedy już dobrze się wymieszają dodajemy jajka oraz wymieszaną z sodą mąkę.
2. Rękami szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk.
3. Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm. Szklanką z cienkimi brzegami wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem w środku mniejsze kółeczka. Te mniejsze kółeczka można połączyć, ponownie rozwałkować i wykroić oponki, ale ja po prostu je smażę:) Są świetne, takie na jednego gryza i już!
4. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Musi go być dosyć sporo 0,5 - 0,75 litra. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany (można wrzucić małe kółeczko na próbę) wrzucamy po kilka oponek. Smażymy z dwóch stron dopóki się ładnie nie zarumienią.
5. Wyciągamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy trochę przestygną posypujemy cukrem pudrem i wcinamy:)
Polecam np. na wieczór andrzejkowy albo do niedzielnej herbatki!:)
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2012/11/oponki-serowe.html