Wykonanie
Składniki:- ok. 500g
brokuł- 200g
sera feta- 1
czerwona papryka- 2-3
pomidory- 1 puszka
kukurydzy- ok. 100g łuskanego
słonecznika-
sól- 2 szczypty
cukru*na sos- 4 łyżki
majonezu- 4 łyżki
jogurtu greckiego- 2 ząbki
czosnku- 2 szczypty
cukru pudruSposób przygotowania:1.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z 2 szczyptami
cukru, aż zmięknie, ale będzie lekko twardawy. Gotowy przelewamy zimną
wodą i dokładnie odsączamy.2.
Paprykę,
pomidory,
ser kroimy w kostkę,
kukurydzę odsączamy.3.
Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż się lekko zezłoci.4. Do miski wlewamy
jogurt,
majonez, dodajemy zmiażdżony
czosnek,
cukier puder i dokładnie mieszamy.5. W szklanym naczyniu układamy warstwowo następujące składniki: różyczki
brokułu,
ser feta, polewamy połową sosu, następnie dodajemy
pomidory,
paprykę,
kukurydzę, pozostały sos, całość posypujemy
słonecznikiem.
Sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.Inspiracja:uwielbiamgotować