Wykonanie

Ciasto to upiekłam do przedszkola córeczki na poczęstunek z okazji Dnia Babci i Dziadka. To impreza seniorów ale chciałam, żeby maluszki też znalazły na
stole coś dla siebie. W tym wypieku połączyłam sernik pieczony na
biszkopcie kakaowym z
malinową pianką,
galaretką i żelkami. Nic tak nie przyciąga małych łasuchów jak kolory,
galaretki i żelki. Wiem, że żelki to nic zdrowego ale przecież dzieci za nimi przepadają! W końcu wnuczkom w święto Babć też coś się należy!*blaszka 25*34 cm (36 kawałków)Składniki: na
biszkopt:4
jajka3/4 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1/4 szklanka
kakaołyżeczka
proszku do pieczenia na masę
serową:1 kg
serka na sernik (z wiaderka)5
jajek2
torebki budyniu
waniliowego (po 40 g)120 ml
oleju1 szklanka
cukru na piankę:330 ml
śmietanki kremówki2
galaretki malinowe1 , 5 szklanki wrzątku na wierzch:
galaretka niebieskażelki misie (72 sztuki)Przygotować
biszkopt:
białka ubić z
cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po
żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem i
kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut.W tym czasie przygotować masę
serową:
białka ubić.
Żółtka osobno utrzeć z
cukrem. Następnie ucierając dodawać po trochę
sera, budynie i
olej. Na końcu wmieszać pianę z
białek. Masę
serową wyłożyć na upieczony
biszkopt i piec w 180*C pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec kolejne pół godziny. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku, następnie porządnie wystudzić.
Galaretki malinowe rozpuścić we wrzątku. Kiedy wystygną kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z
galaretką. Wylać na sernik. Kiedy masa stężeje ułożyć na niej żelki.
Galaretkę niebieską rozpuścić w szklance
wody, kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto.