Wykonanie
Bardzo tradycyjna i smaczna zupa,jedyna w swoim rodzaju.Gotowana na wędzonych żeberkach o pięknym aromacie i smaku.
SKŁADNIKI :0.5 kg wędzonych
żeberek1/2 pędka
wędzonej kiełbasy0,5 kg
kiszonej kapusty ( użyłam
kapustę w puszce,kiszoną na
winie z Lidla,miękka,nie wymaga gotowania )1 duża
marchewkawałek
selera1 mała
pietruszka2
ziemniaki1
cebula,obrana,pokrojona i podpieczona na 2 łyżkach
oleju1
liść laurowy2 kulki
ziela angielskiego1
kostka rosołowakilka kulek
pieprzusól,
pieprz,szczypta
kminku do smakuPRZYGOTOWANIE :
Żeberka przekładamy do garnka ,zalewamy
wodą,dodajemy liść,
pieprz i ziele w ziarnkach oraz
kostkę rosołową.Gotujemy około 30 minut.
Żeberka wyciągamy,kroimy w kostkę,dodajemy do
wywaru łącznie z obranymi i pokrojonymi jarzynami.Gotujemy aż jarzyny będą miękkie,wygotowaną
wodę dolewamy.Jeżeli
kapusta kiszona jest z
beczki,należy ją ugotować (zalać tylko do przykrycia
kapusty) do miękkości i odcedzamy.Do
wywaru dodajemy miękką
kapustę kiszoną,ja użyłam z puszki ponieważ nie wymaga osobnego gotowania, jest miękka i bardzo smaczna.Zupę doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
kminkiem,chwilę gotujemy.Na koniec wrzucamy podpieczoną
cebulkę.Kapuśniak jest najlepszy po kilku godzinach kiedy smaki idealnie się połączą.