Wykonanie
Sezon na
dynie rozpoczęty. Zupy
dyniowe należą do moich ulubionych - i te słodkie i na ostro. Tym razem zupa dyniowa o delikatnie
ostrym smaku.
Składniki:1 kg dyni1/2 małej
cukinii2
ziela angielskie5 ziarenek
pieprzulistek laurowypieprz etiopski
suszone warzywa (lub
kostka rosołowa)
sos sojowy2 ząbki
czosnkugarść pestek
słonecznikapłatki migdałowejogurtoliwa z oliweksos z
octu balsamicznego3 ugotowane, pokrojone w kostkę
ziemniakiPrzygotowanie:
Dynię oczyśćcie i pokrójcie na małe kawałki (ja miałam odmianę, której nie trzeba obierać).
Cukinię pokrójcie ze skórką. W rondlu rozgrzejcie
oliwę. Podsmażajcie
dynię - około 10 minut. Dodajcie
cukinię i pokrojony
czosnek i podsmażajcie jeszcze przez około 5 min. Po tym czasie dodajcie
wodę,
pieprz,
ziele angielskie,
listek laurowy,
pieprz etiopski,
suszone warzywa. Po około 20 minutach zmiksujcie wszystko na gładką masę. Na koniec doprawcie
sosem sojowym (zamiast
soli), dodajcie
pestki słonecznika i pokrojone w kostki
ziemniaki.
Na talerzach udekorujcie
jogurtem,
sosem balsamicznym i
płatkami migdałowymi. Zupa dyniowa jest cudownie kremowa i wdzięczna, by nadać jej smak taki, jaki lubimy.
Polecam też przepis na dyniówkę .