ßßß
Składniki:0,5 kg ziemniakówok.1 kg cukinii2 pomidorycebulaczosnekoliwa z oliwekziołakostka warzywnaziele angielskieliść laurowypieprz, papryka w proszkuświeże zioła (ewentualnie suszone)Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku, gotować do miękkości.Cukinię omyć, pokroić w kostkę, poddusić na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać przeciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę oraz spażone wcześniej i obrane ze skórki pomidory. Uduszone warzywa dodać do gotującej się zupy (gdy ziemniaki będą już prawie miękkie), dodać kostkę warzywną, doprawić pieprzem i papryką w proszku, ziołami (np. bazylią, oregano). Gotową zmiksować. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub przygotowanymi grzankami czosnkowymi.