Wykonanie

Przepis na ciasto jest już na blogu i cieszy się dużym zainteresowaniem. Sama też przestałam eksperymentować z
ciastem, bo to jest idealne. Dobrze się wyrabia, ładnie wyrasta i jeszcze lepiej wypieka. Pizza jest chrupiąca, nie wchłania sosu i pasują do niej najrozmaitsze dodatki. Tym razem wersja wegetariańska, z zielonym sosem,
jajkiem i
pieczarkami.Składniki:25 g świeżych
drożdży1 łyżeczka nierafinowanego
cukru trzcinowego1 łyżka
mąki100 ml ciepłego
mlekaCiasto właściwe:wyrośniety zaczyn400 g
mąki pszennej200 ml letniej
wody2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soliDodatki:pesto
jarmużowe2 łyżki
jogurtu naturalnego4 duże
pieczarki2 kulki
mozzarellistarty ser grana padano8
jajekprażone
ziarna słonecznikaRozkruszamy
drożdże w dzieży robota, w którym będziemy wyrabiac ciasto. Dodajemy ciepłe
mleko,
cukier i
mąką. Dokładnie mieszamy i zostawiamy, aż zacznie pracować. Do wyrośniętego zaczynu przesiewamy
mąkę, dodajemy
wodę,
sól,
oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto, około 6 minut. Przekładamy do wysmarowanej
oliwą miski i przykrywamy folią spożywczą, którą smarowaliśmy miskę. Zostawiamy na godzinę, aż podwoi objetość. Przygotowujemy dwa arkusze pergaminu, obsypane
mąką. Stolnicę (blat kuchenny) obficie posypujemy
mąką i dzielimy ciasto na 8 równych kawałków. Każdy formujemy na kształt placka, spłaszczamy, obsypujemy
mąką i rozwałkowujemy do średnicy 15 cm. Przenosimy na pergamin i przykrywamy lnianą ściereczką. Pozostawiamy na maksymalnie 40 minut. Obieramy
pieczarki, kroimy w cienkie plastry. Pesto mieszamy z dwoma łyżkami
jogurtu naturalnego (można jeszcze doprawić
pieprzem,
czosnkiem,
oregano) i rozsmarowujemy na każdej pizzy zostawiając centymetrowy margines. Posypujemy startym,
twardym serem (u mnie
grana padano) i układamy spiralnie
pieczarki i
mozzarellę. W środku robimy wgłębienie i wbijamy
jajko Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni razem z blachą. Zsuwamy przygotowane na papierze pizze i pieczemy 15 minut. Gotową pizzę posypujemy
szczypiorem,
natką lub świeżą
bazylią i prażonym
słonecznikiem.