Wykonanie

Kolory na zdjęciu przywołują raczej późną jesień niż zimę, ale to właśnie zimą najchętniej sięgamy po korzeniowe warzywa i dania jednogarnkowe. Wkładamy tażin do piekarnika, dziecko pod pachę i możemy cieszyć się zabawą na puszystym,
białym śniegu. Jest smacznie, w miarę szybko, rozgrzany piekarnik oddaje ciepło i aromaty, które dodatkowo rozbudzają apetyt po powrocie ze
snieżnych wojaży. Wszystkie potrzeby zaspokojone, głód i ruch na świeżym powietrzu, obydwie na zdrowie :)Składniki:1 szklanka czerwonego, pełnoziarnistego
ryżu1 szklanka startej
marchewki1 szklanka startego
selerapół szklanki namoczonych we wrzątku
rodzynek1 zabek
czosnkułyżeczka świeżo startego
imbiru1 szklanka
bulionu z koguta
przyprawy: kumin,
kurkuma,
czerwona papryka,
pieprz cayenne4 porcje koguta4 łyżki
jogurtu naturalnegoświeżo mielony
pieprz1 łyżeczka startej
skórki cytrynowej1 przeciśniety
czosnek2 rozgniecone
ziela angielskieKoguta umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Przygotować marynatę
jogurtową i wymieszać z porcjami drobiu. Odstawić na minimum dwie godziny.
Ryż ugotować w dwóch szklankach
wody, około dwadzieścia minut. Odsączyć, wymieszać z warzywami,
rodzynkami i
przyprawami. Gotowym wyłożyć dno naczynia do zapiekania (u mnie tażin), na
ryżu ułożyć kawałki koguta w marynacie. Wlać szklankę
bulionu, przykryć i piec około dwie godziny w 200 stopniach. Podać obficie posypany
natką pietruszki.