Wykonanie

Oto i odkrycie roku, które nieźle
daje po kubkach
smakowych. Bardzo delikatne połączenie
selera i
gruszki, gdzie nutę bazy stanowi ostro-
cytrynowy imbir. Ten krem po prostu rozpływa się w ustach.A tak z drugiej
beczki: jak widzicie znów uderzamy w warzywa sezonowe.
Seler - podstawa tego kremu - jest obecnie tani jak barszcz! Do tego niebanalnie pyszny.
Imbir to krok w stronę bardziej wymagających podniebień. Zwieńczeniem wszystko są chrupiące grzanki, które z łatwością przygotujecie wcześniej. A ponieważ do zupy używamy tylko połowy ugotowanych warzyw to zostaje coś do pochrupania.Składniki na 4 porcje:800 g umytego, obranego i pokrojonego w dużą kostkę
selera2
gruszki - ok. 200 g. - obrane i pokrojone w kostkę1 cm korzenia
imbiru1
cebula posiekana w piórka2 ząbki
czosnku1 l
bulionu1 łyżeczka
oliwypieprzgrzanki do podania
Selera i
gruszki zalewamy
bulionem i gotujemy, aż będą wystarczająco miękkie, żeby je zmiksować. U mnie zajęło to ok. 25-35 min.
Cebulę smażymy na rozgrzanej
oliwie na złoty kolor, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę
imbir i
czosnek. Smażymy jeszcze chwilę i dodajemy do ugotowanych warzyw. W zależności od tego jaką konsystencję chcecie otrzymać wyjmujecie część ugotowanych warzyw, a resztę miksujecie. Doprawiamy
pieprzem do smaku i podajemy lekko przestudzony posypując go grzankami lub zieloną
natką pietruszki.

* przepis zaczerpnięty z portalu BBC Good Food