ßßß Cookit - przepis na Krem selerowo-gruszkowy z nutą imbiru

Krem selerowo-gruszkowy z nutą imbiru

nazwa

Wykonanie

Oto i odkrycie roku, które nieźle daje po kubkach smakowych. Bardzo delikatne połączenie selera i gruszki, gdzie nutę bazy stanowi ostro-cytrynowy imbir. Ten krem po prostu rozpływa się w ustach.
A tak z drugiej beczki: jak widzicie znów uderzamy w warzywa sezonowe. Seler - podstawa tego kremu - jest obecnie tani jak barszcz! Do tego niebanalnie pyszny. Imbir to krok w stronę bardziej wymagających podniebień. Zwieńczeniem wszystko są chrupiące grzanki, które z łatwością przygotujecie wcześniej. A ponieważ do zupy używamy tylko połowy ugotowanych warzyw to zostaje coś do pochrupania.
Składniki na 4 porcje:
800 g umytego, obranego i pokrojonego w dużą kostkę selera
2 gruszki - ok. 200 g. - obrane i pokrojone w kostkę
1 cm korzenia imbiru
1 cebula posiekana w piórka
2 ząbki czosnku
1 l bulionu
1 łyżeczka oliwy
pieprz
grzanki do podania
Selera i gruszki zalewamy bulionem i gotujemy, aż będą wystarczająco miękkie, żeby je zmiksować. U mnie zajęło to ok. 25-35 min. Cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę imbir i czosnek. Smażymy jeszcze chwilę i dodajemy do ugotowanych warzyw. W zależności od tego jaką konsystencję chcecie otrzymać wyjmujecie część ugotowanych warzyw, a resztę miksujecie. Doprawiamy pieprzem do smaku i podajemy lekko przestudzony posypując go grzankami lub zieloną natką pietruszki.
* przepis zaczerpnięty z portalu BBC Good Food
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2012/12/krem-selerowo-gruszkowy-z-nuta-imbiru.html