Wykonanie

Przepis w s am raz na zimow ą niedzielę - długo gotowane, rozgrzew ające pakistańskie
curry wołowe z
burakami. Wszyst ki e skład niki, zwła szcza ró żne
przyprawy, po wodują, że danie jest niesam owicie a ro matyczne. Możn a podawać je z
ryżem, ale takż e z
chlebkami naan.
Curry wołowe z
burakami- 250g gotowanych
buraków- 1 ząbek
czosnku- mały kawałek
imbiru- 1 /4 łyże czki
chili w płatkach- 2 str
ączki kardamonu- szczypta
miel onych goźd zików- 1 łyżeczka nasion k
opru włoskiego- 2 łyżeczki mielonego kuminy- 1 łyżeczka mielonej
kolendry- mały pęczek
kolendry- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego- 2 łyżeczki melasy- 2 łyżki
oleju- 500g wołow iny na gulasz- 1
cebula- 250ml
wody- 1 łyże czka gar am
masal a1)
Buraki pokroi ć w dużą kostkę, odłożyć 2/ 3, a resztę umie ścić w blenderze z
czosnkiem,
przyprawami, świeżą
kolendrą, kon centratem
pomidorowym oraz melasą i z miksować na pastę.2) W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać połowę
oleju i sma żyć pokrojone w duż ą kostkę
mięso do zbrązowie nia.3) Przełożyć do miski, a w garnku na reszcie
oleju po dsmażyć posiekaną
cebulę, a następnie przygotowa ną wcześniej pastę przez kilka minut, mieszając.4) Dodać z powrotem
mięso, wlać wo dę, przykryć i gotowań na małym ogniu przez 2 godziny, dolewając w razie potrzeby
wody.5) Dodać zachowane
buraki i garam mas alę, gotować jeszcze przez 15 minut i podawać z
kolendrą i minina anami.Czas przygotowania: 2 godziny 45 minutLiczba porcji : 2Kaloryczność jednej porcji: 425 kcal + mini na an