ßßß Cookit - przepis na Curry wołowe z burakami

Curry wołowe z burakami

nazwa

Wykonanie

Przepis w s am raz na zimow ą niedzielę - długo gotowane, rozgrzew ające pakistańskie curry wołowe z burakami. Wszyst ki e skład niki, zwła szcza ró żne przyprawy, po wodują, że danie jest niesam owicie a ro matyczne. Możn a podawać je z ryżem, ale takż e z chlebkami naan.
Curry wołowe z burakami
- 250g gotowanych buraków
- 1 ząbek czosnku
- mały kawałek imbiru
- 1 /4 łyże czki chili w płatkach
- 2 str ączki kardamonu
- szczypta miel onych goźd zików
- 1 łyżeczka nasion k opru włoskiego
- 2 łyżeczki mielonego kuminy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- mały pęczek kolendry
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki melasy
- 2 łyżki oleju
- 500g wołow iny na gulasz
- 1 cebula
- 250ml wody
- 1 łyże czka gar am masal a
1) Buraki pokroi ć w dużą kostkę, odłożyć 2/ 3, a resztę umie ścić w blenderze z czosnkiem, przyprawami, świeżą kolendrą, kon centratem pomidorowym oraz melasą i z miksować na pastę.
2) W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać połowę oleju i sma żyć pokrojone w duż ą kostkę mięso do zbrązowie nia.
3) Przełożyć do miski, a w garnku na reszcie oleju po dsmażyć posiekaną cebulę, a następnie przygotowa ną wcześniej pastę przez kilka minut, mieszając.
4) Dodać z powrotem mięso, wlać wo dę, przykryć i gotowań na małym ogniu przez 2 godziny, dolewając w razie potrzeby wody.
5) Dodać zachowane buraki i garam mas alę, gotować jeszcze przez 15 minut i podawać z kolendrą i minina anami.
Czas przygotowania: 2 godziny 45 minut
Liczba porcji : 2
Kaloryczność jednej porcji: 425 kcal + mini na an
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2016/01/curry-woowe-z-burakami.html