Wykonanie
Ostatnimi czasy nasza kulinarna biblioteczka wzbogaciła się o kilka ciekawych pozycji, a ponieważ święta coraz bliżej, to mam okazję wypróbować nowe przepisy.Prym wiedzie wydana przez znaną francuską blogerkę Mimi Thorisson książka zatytułowana "Apetyt na Francję".W mojej opinii jest to jeden z nielicznych poradników kulinarnych, który oprócz podawania Czytelnikowi gotowych, przystępnie opisanych przepisów, stanowi zarazem nieustanne źródło inspiracji.Z Autorką "Apetytu na Francję" łączy mnie pasja do kulinarnych eksperymentów i w ten sposób na bazie Jej przepisu powstało zupełnie nowe danie - ziemniaczane kuleczki z
czosnkiem i
ziołami.Co najważniejsze, nie musimy do tych kuleczek dodawać
mąki.Składniki - proporcje na 3-4 osoby1 kg ugotowanych
ziemniaków (mogą być, te które zostały z wczorajszego obiadu)4-6 ząbków
czosnku2
jajkabułka tarta do panierowaniapodsmażona na złoty kolor
cebulka lub ulubione
zioła -
tymianek,
rozmaryn, cząber albo świeży posiekany
koperekopcjonalnie 3-4 łyżki stopionego
masła lub około 0.5 szklanki
mlekatłuszcz do smażenia (najsmaczniejsze są smażone na
maśle)
sól,
czarny pieprz (ewentualnie
ostra papryka) i szczypta
gałki muszkatołowej do smakuSprzęttłuczek do
ziemniakówłyżka do
lodówPrzygotowanieUgotowane
ziemniaki bardzo dokładnie ugnieść w garnku za pomocą tłuczka do
ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Ważne jest, aby w ziemniaczanym puree nie pozostawić grudek.Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, ulubione
zioła lub podsmażoną
cebulkę i ewentualnie 3-4 łyżki stopionego
masła lub 0,5 szklanki
mleka. Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i ubić w zwartą gładką masę.Za pomocą łyżki do
lodów, zwykłej łyżki stołowej albo ręcznie uformować kule lub półkule, obtoczyć je w rozmąconym
jajku,
bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Przygotowane w ten sposób
ziemniaki będą świetnym dodatkiem do
mięs i wszelkiego rodzaju dipów, a przy okazji nie marnujemy jedzenia.
