Wykonanie
Parę lat temu dostałam w prezencie na parapetówkę od kuzyna i jego żony książkę kulinarną "Tajemnicę kulinarne od A do Z" autorstwa M. Możdżonek. Przepis na zapiekane
bakłażany pochodzi własnie z niej. Przeszedł wczoraj wieczorem test smakowy w grupie czterech osób, więc śmiało
mogę go wrzucić dla Was na bloga.Ale na początek kilka ciekawych informacji!
Bakłażany zawierają dużo potasu, fosforu, wapnia i niewiele
sodu, dzięki
czemu bardzo dobrze regulują gospodarkę
wodną organizmu. Ponadto
bakłażany obniżają poziom cholesterolu, ponieważ zawierają beta karoten i witaminy C i E. Warzywo to jest mało kaloryczne, więc polecam je osobom na diecie. Obficie posolone
bakłażany (pozostają w odstawieniu z 15 minut) nie będą aż tak mocno wchłaniać
oliwy podczas smażenia i utracą intensywną goryczkę (goryczki pozbędziemy się również skrapiając
bakłażana sokiem z cytryny). Nie warto spożywać
bakłażanów, gdy mamy problemy ze stawami (powoduje nasilenie dolegliwości). Wybierajmy tylko dojrzałe
bakłażany, bo te niedojrzałe zawierają niezdrową solaninę . Nie warto spożywać ich w okresie ciąży i karmienia lub w okresie wczesnodziecięcym.SKŁADNIKI dla 4 osób- 2
bakłażany- 2
cebule (ja dałam jedną białą, jedną czerwoną, bo takie miałam w domu)- połowa dużej
czerwonej papryki- 3 średnie
pomidory- 4-5 ząbków
czosnku- 1 łyżeczka suszonej
bazylii- 2
jajka- 10 dag
sera żółtego (u mnie gouda)-
sól,
pieprz,
cukier-
cytryna
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na dwie części, obficie solimy i zostawiamy na 15 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę
pomidory (sparzone i obrane ze skórki),
paprykę i
cebulę. Z
bakłażanów wydrążamy miąższ i kroimy go drobno. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy łyżeczkę
bazylii i mieszamy. Na patelni z łyżką rozgrzanej
oliwy podsmażamy przez chwilkę sprasowany
czosnek, dodajemy kolejną łyżkę
oliwy, rozgrzewamy ja i dodajemy nasze warzywa. Smażymy na patelni 5 minut, doprawiamy
solą, pierzem i odrobiną
cukru do smaku, następnie czekamy aż warzywa lekko ostygną, po czym dodajemy do nich dwa rozbełtane
jajka, dwie łyżki
płatków migdałowych i
starty ser żółty. Całość mieszamy, przekładamy do wydrążonych wcześniej
bakłażanów i zapiekamy w 200 stopnia C przez 35 minut.