Wykonanie
Propozycja na letnie ciacho dla wielbicieli
porzeczek i nie tylko bo
owoce możecie dodać różne według gustu. Uwielbiam takie ciacho z delikatnym cudnym delikatnym kremem i kwaśne
owoce. Oba smaki wspaniale się nawzajem uzupełniają. Nie chciało mi się czekać, aż krem zastygnie i posypałam go
owocami dzięki
czemu się w nim zapadły ;).

Składniki :75 g
masła1
jajko200 g
maki pszennej50 g
cukru pudru250 ml
śmietanki 36 %250 g
mascarpone150 g
białej czekoladyczerwone porzeczkigalaretka u mnie żurawinowaOpis wykonania:1. Z
masła,
maki,
cukru i
jajka zagniatamy ciasto. Dokładnie wyrabiamy, owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut.2. Formę smarujemy
masłem i oprószamy
mąką. Ciasto wałkujemy i przekładamy do formy dociskamy, ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut.3. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy
groch i pieczemy 20 minut w 180 C 5 minut przed końcem ściągamy papier
grochem. Studzimy.4.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml
wody, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia.5.
Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy
serek mascarpone i delikatnie łączymy, na samym końcu dodajemy
czekoladę i wszystko mieszamy. Gotową masę przelewamy na wystudzony spód i wstawiamy do lodówki by masa stężała.
Porzeczki myjemy i odsączamy, obieramy z gałązek. Wierzch masy posypujemy
owocami i zalewamy tężejącą
galaretka wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.




