ßßß Cookit - przepis na Tarta z cudnym kremem z mascarpone i czekolady z czerwoną porzeczką

Tarta z cudnym kremem z mascarpone i czekolady z czerwoną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Propozycja na letnie ciacho dla wielbicieli porzeczek i nie tylko bo owoce możecie dodać różne według gustu. Uwielbiam takie ciacho z delikatnym cudnym delikatnym kremem i kwaśne owoce. Oba smaki wspaniale się nawzajem uzupełniają. Nie chciało mi się czekać, aż krem zastygnie i posypałam go owocami dzięki czemu się w nim zapadły ;).
Składniki :
75 g masła
1 jajko
200 g maki pszennej
50 g cukru pudru
250 ml śmietanki 36 %
250 g mascarpone
150 g białej czekolady
czerwone porzeczki
galaretka u mnie żurawinowa
Opis wykonania:
1. Z masła, maki, cukru i jajka zagniatamy ciasto. Dokładnie wyrabiamy, owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut.
2. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy i przekładamy do formy dociskamy, ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut.
3. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy groch i pieczemy 20 minut w 180 C 5 minut przed końcem ściągamy papier grochem. Studzimy.
4. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
5. Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy, na samym końcu dodajemy czekoladę i wszystko mieszamy. Gotową masę przelewamy na wystudzony spód i wstawiamy do lodówki by masa stężała. Porzeczki myjemy i odsączamy, obieramy z gałązek. Wierzch masy posypujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretka wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/07/tarta-z-cudnym-kremem-z-mascarpone-i.html