Wykonanie

Błyskawiczna
tarta z
kremem czekoladowym. Wykonałam ją w tzw. 'międzyczasie', z ciasta kruchego, które pozostało mi z innych tart; w lodówce znalazłam ostatnie opakowanie
mascarpone do zużycia 'na teraz', a ze sklepu przyniosłam piękne
jeżyny... nie mogło się skończyć inaczej ;-).
Krem czekoladowy - przepyszny i taki prosty do wykonania! Należy pamiętać, że tartę należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej przed podaniem - krem musi zmięknąć, by nadzienie nie było za twarde. Voilà!Składniki na kruche ciasto:230 g
mąki pszennej40 g
cukru pudruszczypta
soli130 g
masła, zimnego1
jajkoMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
jajko,
cukier,
sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 12 - 15 minut, do zarumienienia i wypieczenia
spodu. Wyjąć, wystudzić.
Krem czekoladowy:250 g
serka mascarpone90 g
gorzkiej czekolady90 g
mlecznej czekoladyPonadto:400 g
jeżynWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Obie
czekolady roztopić w kąpieli
wodnej lub mikrofali (przeczytaj, jak to zrobić), przestudzić. W misie miksera umieścić
serek mascarpone i dobrze rozetrzeć przy pomocy miksera. Dodać przestudzone
czekolady i dobrze zmiksować, do połączenia.Gotowy krem przełożyć na wystudzony spód od tarty, wyrównać, schłodzić przez chwilę w lodówce (warstwa kremu nie będzie wysoka). Na wciąż miękkim kremie poukładać
jeżyny - będą się lepiej trzymały. Włożyć do lodówki do stężenia kremu.Uwaga: gotową tartę należy wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, krem musi lekko zmięknąć.Smacznego :-).