ßßß

Składniki:260 g mąki pszennej60 g cukru pudru130 g zimnego masłaszczypta soli1 jajko500 g serka mascarpone60 g cukru pudruziarna z 1 laski wanilii1 jajko1 łyżka mąki ziemniaczanejjeżynyMąkę, cukier puder, zimne masło łączymy i zagniatamy ciasto, dodajemy szczyptę soli oraz jajko. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na blachę do tarty, wylepiamy dokładnie, nakłuwamy widelcem. Najlepiej wstawić blachę do zamrażarki na 10 minut, a jak nie mamy takiej możliwości to chociaż do lodówki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.Nadzienie przygotowujemy mieszając mikserem wszystkie składniki. Wylewamy masę na upieczony spód, na masie układamy jeżyny i całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25 minut, podajemy schłodzone.