ßßß
Składniki na herbatniki:200 g miękkiego masła350 g mąki pszennej1/2 szklanki kakaoszczypta soli1 jajko1/2 szklanki cukru pudruMasło utrzeć z cukrem i solą na gładką masę. Przesiać mąkę z kakao, wymieszać. Dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować ciast, wycinać dowolną foremką. Układać na wysmarowanej blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 min. Wystudzić.Składniki na masę:250 g serka mascarpone100 g białej czekolady1-1 1/2 szklanki mleka w proszkuCzekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek zmiksować, dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać i stopniowo dodawać mleko w proszku. Ilość mleka może być różna, w zależności od preferencji ale powinna być w miarę gęsta i zwarta. Dlatego warto mieć pod ręką większą ilość mleka w proszku bo czasami 1 szklanka okazuje się za mało. Tak przygotowaną masą przekładać markiz.Smacznego:)