Wykonanie
Wspaniała pieczeń na niedzielny obiad, pyszna, soczysta naprawdę godna polecenia.

Składniki : na 8 porcji1 kg
karkówki1kg niedużych
ziemniakówpęczek
cebulki dymki lub kilka
szalotekpęczek
natki pietruszkipo 1/4 łyżeczki suszonego
tymianku i
szałwiipokruszony
liść laurowyłyżeczka
soku z cytrynykieliszek
rumu lub
wódki1/2 szklanki
bulionusmalecsól,
pieprzOpis wykonania :1.
Mięso myjemy i skrapiamy
sokiem z cytryny, nacieramy
solą i
pieprzem oraz szczyptą
tymianku i
szałwii, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.2. Po tym czasie nale ż y zwi ą zać pieczeń dratwą i odpowiednio uformować. Rumienimy na patelni z każdej strony ( ja tego nie robiłam ), przekładamy do brytfanki, skrapiamy
rumem lub
wódką, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok. 25 minut.3.
Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki, przelewamy na sitku wrzątkiem i układamy wokół
mięsa razem z
cebulkami (po 25 minutach pieczenia ), dodajemy
listek laurowy, przyprawiamy ziemniaczki
solą i
pieprzem, posypujemy
szałwią i
tymiankiem ja dodałam świeży, a na wierzch układamy gałązki
pietruszki, podlewamy
bulionem.4. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Miękkie
mięso wyjmujemy i dajemy mu odpocząć ok. 5 - 10 minut, po tym czasie kroimy i podajemy z upieczonymi ziemniaczkami.Pychota



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy