ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina po gospodarsku

Wieprzowina po gospodarsku

nazwa

Wykonanie

Wspaniała pieczeń na niedzielny obiad, pyszna, soczysta naprawdę godna polecenia.
Składniki : na 8 porcji
1 kg karkówki
1kg niedużych ziemniaków
pęczek cebulki dymki lub kilka szalotek
pęczek natki pietruszki
po 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i szałwii
pokruszony liść laurowy
łyżeczka soku z cytryny
kieliszek rumu lub wódki
1/2 szklanki bulionu
smalec
sól,pieprz
Opis wykonania :
1. Mięso myjemy i skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku i szałwii, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
2. Po tym czasie nale ż y zwi ą zać pieczeń dratwą i odpowiednio uformować. Rumienimy na patelni z każdej strony ( ja tego nie robiłam ), przekładamy do brytfanki, skrapiamy rumem lub wódką, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok. 25 minut.
3. Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki, przelewamy na sitku wrzątkiem i układamy wokół mięsa razem z cebulkami (po 25 minutach pieczenia ), dodajemy listek laurowy, przyprawiamy ziemniaczki solą i pieprzem, posypujemy szałwią i tymiankiem ja dodałam świeży, a na wierzch układamy gałązki pietruszki, podlewamy bulionem.
4. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Miękkie mięso wyjmujemy i dajemy mu odpocząć ok. 5 - 10 minut, po tym czasie kroimy i podajemy z upieczonymi ziemniaczkami.
Pychota
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/wieprzowina-po-gospodarsku.html