Wykonanie
Wspaniałe danie dla gości, rodzaj
mięsa i ilość składników można dowolnie modyfikować. Ja zrobiłam je w dużej brytfannie, jedliśmy ją dwa dni :). Po przestudzeniu super się kroi, można podawać ją z kluskami śląskimi lub tłuczonymi
ziemniakami jak kto lubi.

Składniki : ( wszystko zależy od wielkości brytfanki i waszych upodobań oto moje )2 kg
mięsa mielonego wołowo-wieprzowego1 kg
pieczarek1 kg
fileta z kurczaka lub z
indyka lub karczku2 opakowania zupy cebulowej3
jajka2
kajzerki namoczone w
mleku3-4 ząbki
czosnku250 ml
śmietanki 30%sólpieprzOpis wykonania:
Pieczarki kroimy w plasterki smażymy do odparowania
wody, dobrze doprawiamy uważamy na
sól. Odstawiamy do wystygnięcia.Filet porcjujemy jak na kotlety i delikatnie rozbijamy tłuczkiem, oprószamy
solą i
pieprzem. Układamy na dnie brytfanki (nie smarujemy tłuszczem brytfanki będzie go wystarczająco z
mięsa mielonego).
Mięso mielone przyrządzamy jak na mielone ja na taka ilość
mięsa dodałam dwie namoczone
kajzerki,3
jajka, 4 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę,
sól,
pieprz,
majeranek odrobinę
maggi.
Mięso nie może być mdłe.
Mięso wykładamy na fileta rozkładamy równomiernie, następnie wykładamy
pieczarki, wyrównujemy.Zupy rozprowadzamy w
śmietanie ewentualnie można dodać jeszcze 0,5 szklanki
wody gdyby było zbyt gęste. Polewamy wierzch i pieczemy w 180 C około 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy by lekko przestygło i wówczas kroimy. Powstały sos można przelać i jeszcze dodatkowo zagęścić.

Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy