Wykonanie
Wielkie święto piłki nożnej trwa w najlepsze! Od soboty rozpoczęły się pierwsze mecze fazy pucharowej, oglądacie?No właśnie i tu rozpoczyna się kwestia sporna, bo albo lubisz piłkę nożną, dzielnie śledzisz zmagania drużyn i cieszysz się z każdego meczu albo narzekasz, że wszędzie tylko piłka nożna i piłka nożna i nic normalnego nie można obejrzeć. Ja na szczęście zaliczam się do tej pierwszej grupy i z ogromną przyjemnością zasiadam wieczorami przed telewizorem i kibicuje. Nieodłącznym elementem piłkarskiej fiesty jest zimne
piwo i słone przekąski o czym na każdym kroku przypominają nam reklamy w mediach, czy promocyjne zestawy „prawdziwego kibica” w marketach. Nie przeczę, nam też czasem zdarzy się po prostu otworzyć paczkę
chipsów czy słonych paluszków i namiętnie chrupać przez połowę meczu, ale gdy mamy troszkę więcej czasu może wato pomyśleć jak by tu zastąpić słone przekąski na rzecz czegoś zdrowszego i bardziej odżywczego? Zwłaszcza, że mundial nie trwa dzień czy dwa a cały miesiąc! Więc chyba nie muszę mówić jak taki sposób odżywiania wpłynie na nasz organizm? Dlatego też, dziś przychodzę do Was z pomysłem na zdrowszą wersję przekąski mundialowej, zapraszam po przepis na domowe stripsy z dipem
czosnkowym.Składniki, których potrzebujesz:
Pierś z kurczaka ok 0,5 kg
Chrzan ok 4-5 łyżek2
jajkaPłatki kukurydzianeSól,
pieprzMleko
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy i kroimy w paski. Zazwyczaj wychodzą one różnej długości i grubości, wszystko zależy jakiego
kurczaka upolujecie 😉 Pokrojonego
kurczaka przyprawiamy lekko
solą i
pieprzem, a następnie marynujemy w chrzanie.
Jajka rozbijamy, łączymy z odrobiną
mleka a
płatki kukurydziane kruszymy na drobniejsze części. Pozostaje nam już tylko zamoczyć każdy kawałek
kurczaka w
jajku, następnie obtoczyć w kukurydzianej panierce i ułożyć na blaszce do pieczenia.

Domowe stripsy pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180°. Podczas gdy nasza przekąska pieczę się spokojnie w piekarniku, my zajmujemy się przygotowaniem dipu
czosnkowego.Przepis na dip
czosnkowy:
Jogurt grecki (ok 4 łyżki) łączymy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem(5 mniejszych ząbków) i pozostawiamy na chwilę aby zdążył się lekko przegryźć. Opcjonalnie dip możemy doprawić lekko
solą.

Jeszcze ciepłe, domowe stripsy podajmy z dipem
czosnkowym i spokojni o nasze żołądki możemy relaksować się oglądając mecz.

PozdrawiamSmakUla.Podziel się...