Wykonanie
Skusiło Mnie to ciasto pewnie dlatego, że przypomina mi lato pyszne aromatyczne ciasto z wilgotnym
biszkoptem, który jeszcze przecięłam i wzbogaciłam
dżemem pomarańczowym ze
skórką pomarańczową co nadało lekko goryczkowego posmaku, ale dodało jeszcze więcej cudownego
pomarańczowego aromatu. Ach wspomnienie lata ....

Składniki :
Biszkopt :1 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
cukru6
jajek2 op.
kisielu o smaku
pomarańczy1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa mandarynkowa :2 puszki
mandarynek2 op.
kisielu o smaku
pomarańczy2 op.
galaretki pomarańczowejMasa śmietankowa :3 szkl.
mleka3 op.
bitej śmietany w proszku2 op.
galaretki cytrynowejDodatki :2 op.
ciastek typu delicjeOpis przygotowania :czas przygotowania: do 45 min
Biszkopt :1. Ubijamy
białka, następnie dodajemy
żółtka oraz
cukier.2.
Mąkę należy wymieszać z
kisielem oraz
proszkiem do pieczenia.3. Ciasto mieszamy z
mąką bardzo delikatnie.4. Ciasto nakładamy na wyłożoną pergaminem blaszkę, wykładamy tylko dół wtedy ciasto wyrośnie ładnie.(ja piekłam w średniej blaszce )5. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C.Masa mandarynkowa :1.Odlewamy sok z
mandarynek i dodajemy tyle
wody, aby otrzymać 4 szklanki płynu (u mnie z
mandarynek wyszła 1 szkl. soku i 3 szkl.
wody).2. Na soku gotujemy
kisiel, następnie ściągamy z ognia i do gorącego dodajemy
galaretki i mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą.3. Powstałą masę mieszamy z
mandarynkami i odstawiamy do wystudzenia.Masa śmietankowa :1.
Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej
wody i odstawiamy by ostygła i lekko stężała.2.
Śmietanę ubijamy na
mleku, dodajemy tężejącą
galaretkę i mieszamy.Przygotowanie :1. Na ciasto wykładamy masę
mandarynkową, a następnie
śmietankową.2. Na wierzchu układamy
ciastka.3. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Gotowe :)



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy