ßßß Cookit - przepis na Mandarynkowo - pomarańczowa rozpusta

Mandarynkowo - pomarańczowa rozpusta

nazwa

Wykonanie

Skusiło Mnie to ciasto pewnie dlatego, że przypomina mi lato pyszne aromatyczne ciasto z wilgotnym biszkoptem, który jeszcze przecięłam i wzbogaciłam dżemem pomarańczowym ze skórką pomarańczową co nadało lekko goryczkowego posmaku, ale dodało jeszcze więcej cudownego pomarańczowego aromatu. Ach wspomnienie lata ....
Składniki :
Biszkopt :
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
6 jajek
2 op. kisielu o smaku pomarańczy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa mandarynkowa :
2 puszki mandarynek
2 op. kisielu o smaku pomarańczy
2 op. galaretki pomarańczowej
Masa śmietankowa :
3 szkl. mleka
3 op. bitej śmietany w proszku
2 op. galaretki cytrynowej
Dodatki :
2 op. ciastek typu delicje
Opis przygotowania :
czas przygotowania: do 45 min
Biszkopt :
1. Ubijamy białka, następnie dodajemy żółtka oraz cukier.
2. Mąkę należy wymieszać z kisielem oraz proszkiem do pieczenia.
3. Ciasto mieszamy z mąką bardzo delikatnie.
4. Ciasto nakładamy na wyłożoną pergaminem blaszkę, wykładamy tylko dół wtedy ciasto wyrośnie ładnie.(ja piekłam w średniej blaszce )
5. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C.
Masa mandarynkowa :
1.Odlewamy sok z mandarynek i dodajemy tyle wody, aby otrzymać 4 szklanki płynu (u mnie z mandarynek wyszła 1 szkl. soku i 3 szkl. wody).
2. Na soku gotujemy kisiel, następnie ściągamy z ognia i do gorącego dodajemy galaretki i mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą.
3. Powstałą masę mieszamy z mandarynkami i odstawiamy do wystudzenia.
Masa śmietankowa :
1. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy by ostygła i lekko stężała.
2. Śmietanę ubijamy na mleku, dodajemy tężejącą galaretkę i mieszamy.
Przygotowanie :
1. Na ciasto wykładamy masę mandarynkową, a następnie śmietankową.
2. Na wierzchu układamy ciastka.
3. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Gotowe :)
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/mandarynkowo-pomaranczowa-rozpusta.html