Wykonanie
Magdalenki - to m ałe maślane
ciasteczka w kształcie muszli. K lasyczna
słodycz kuchni francuskiej. Puszyste, delikatne - dziś o smaku
pomarańczowym- najlepiej smakują tego samego dnia po upieczeniu lekko oprószone
cukrem pudrem. Do upieczenia magdalenek potrzebne są specjalne foremki w kształcie muszelek . Nie martwcie się jednak, jeżeli ich nie macie. Ciasto możecie rozlać do małych foremek na babeczki/muffinki - smakują równie dobrze ;) .Składniki (ok. 30
ciasteczek):- 150 g
mąki pszennej- 150 g drobnego
cukru- 2 duże
jajka- 125 g roztopionego
masła- skórka z 1/2
pomarańczy- łyżeczka pasty waniliowej- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaJaja ucieramy na puszysto z
cukrem. Cały czas miksując dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, dodajemy przestudzone
masło, szczyptę
soli, pastę
waniliową i skórkę z
pomarańczy. Ciasto dobrze jest przed upieczeniem lekko schłodzić - ok. 20 minut w lodówce. Wypełniamy nim foremki na magdalenki wysmarowane
masłem - ciasto lejemy do ok. 3/4wysokości foremek.
Ciasteczka pieczemy ok. 10-12 minut, temp. 210 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy je w foremkach na ok. 6-7 minut,
potem przekładamy na kratki i studzimy. Smacznego!