ßßß Cookit - przepis na Lekkie piankowe ciasto.

Lekkie piankowe ciasto.

nazwa

Wykonanie

Piankę można wylać na biszkopty, gotowy spód biszkoptu lub samemu upiec.
Składniki:
biszkopt: (forma o śr.21 lub 23cm)
1/2 szklanki mąki pszennej ( 95g),
1/2 szklanki cukru (160g - to jest ciut więcej niż pół, tak mi się sypnęło),
2 jajka,
łyżka kakao (5g),
pół łyżeczki proszku do pieczenia (2g).
pianki i galaretka:
4 galaretki ( u mnie były: 2 x truskawkowa, 1 x brzoskwiniowa, 1 x wiśniowa),
puszka mleka skondensowanego słodkiego.
Przygotowanie:
Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puch. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie łyżką połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto wlać do formy silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem o obsypanej bułką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i piec od 15min. do 25minut - należy sprawdzić wykałaczką środek czy jest suchy. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Pianka z galaretką: Mleko skondensowane podzielić na trzy części. Każdą galaretkę rozpuścić w 250ml wody. Pierwszą galaretkę zmiksować (całkowicie ostudzoną ale nie tężejącą) i dodać mleko skondensowane, nadal miksować. Wylać na biszkopt i włożyć do lodówki. Po krótkim czasie można przygotować kolejną warstwę ( 2 i 3 tak samo). Na koniec wylać ostatnią galaretkę (lekko tężejącą) i pozostawić do całkowitego stężenia.
Udekorować według własnej koncepcji. U mnie to były mandarynki i bita śmietana.
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/03/lekkie-piankowe-ciasto.html