Wykonanie

Piankę można wylać na
biszkopty, gotowy spód
biszkoptu lub samemu upiec.Składniki:
biszkopt: (forma o śr.21 lub 23cm)1/2 szklanki
mąki pszennej ( 95g),1/2 szklanki
cukru (160g - to jest ciut więcej niż pół, tak mi się sypnęło),2
jajka,łyżka
kakao (5g),pół łyżeczki
proszku do pieczenia (2g).pianki i
galaretka:4
galaretki ( u mnie były: 2 x truskawkowa, 1 x brzoskwiniowa, 1 x wiśniowa),puszka
mleka skondensowanego słodkiego.Przygotowanie:
Biszkopt:
jajka ubić z
cukrem na puch.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie łyżką połączyć z ubitymi
jajkami. Ciasto wlać do formy silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem o obsypanej
bułką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i piec od 15min. do 25minut - należy sprawdzić wykałaczką środek czy jest suchy. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Pianka z
galaretką:
Mleko skondensowane podzielić na trzy części. Każdą
galaretkę rozpuścić w 250ml
wody. Pierwszą
galaretkę zmiksować (całkowicie ostudzoną ale nie tężejącą) i dodać
mleko skondensowane, nadal miksować. Wylać na
biszkopt i włożyć do lodówki. Po krótkim czasie można przygotować kolejną warstwę ( 2 i 3 tak samo). Na koniec wylać ostatnią
galaretkę (lekko tężejącą) i pozostawić do całkowitego stężenia.Udekorować według własnej koncepcji. U mnie to były
mandarynki i
bita śmietana.
