Wykonanie
Macie ochotę na coś mocno czekoladowego? Na coś delikatnie słodkiego? Chrupiącego? Miękkiego i puszystego? W takim razie mam coś dla Was! To "coś" to obłędne muffiny, które wczoraj wieczorem wyskoczyły z mojego piekarnika, a później powędrowały prosto w dłonie domowników. Raz, dwa, trzy, zjedzone! Taaaaaakie dobre!
Przepis (12-14 sztuk):1szkl
mąki pszennej100g
biszkoptów1/2szkl
cukru do wypieków1 łyżeczka
proszku do pieczenia100ml
mleka100ml
oleju rzepakowego2 (średnie)
jajka100g
gorzkiej czekolady2 łyżki naturalnego
kakaoPiekarnik nagrzać do 180stopni (opcja grzania: termoobieg).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Biszkopty pokruszyć. Do miski przesiać
mąkę. Wymieszać z
cukrem,
proszkiem do pieczenia i
kakao. Pokruszone
biszkopty dodać do suchych składników. W osobnej misce zmiksować
jajka z
olejem i
mlekiem, dodać też rozpuszczoną
czekoladę. Mokre składniki połączyć z suchymi. Dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do foremek do mufiny (3/4 wysokości). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe muffiny wyjąć z piekarnika i ostudzić.