Wykonanie
Pora na
malinki może chociaż troszkę przypomną lato, bo jak na razie to i nawet wiosny brak więc można ten czas oczekiwania troszkę osłodzić.
Składniki : dla >6 osób7 szt.
jajek350 g
cukru kryształu5-6 łyżek
cukru pudru150 g
margaryny200 g
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
cukry waniliowe500 g
malin2
galaretki malinowe200 g
płatków migdałowych1 litr
śmietany 36 %3 - 4 łyżeczki
żelatynyOpis przygotowania :czas przygotowania: do 20 min 1. Z
żółtek,
margaryny i obu
cukrów (100 g
cukru kryształu tylko )ucieramy masę do białości..Na koniec dodajemy
mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części i cieniutką warstwę smarujemy na blaszce. (trzeba trochę cierpliwości ;))2. Pieczemy 2 placki po ok. 15 minut w 170 C.Po tym czasie wykładamy pianę na oba placki z 7
białek i 25 dag
cukru i posypujemy
migdałami po 100 g na każdy placek i pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zrumienienia
bezy.3.
Maliny jeżeli są świeże opłukać,
galaretki rozpuszczamy w 750 ml
wody do nich dodajemy
maliny i czekamy, aż zacznie tężeć co jakiś czas mieszając. Jeżeli używamy mrożonych to wsypujemy do garnka i rozgotowujemy odstawiamy z ognia. Następnie dolewamy 0,5 l. przegotowanej
wody i wsypujemy
galaretki mieszamy do rozpuszczenie i odstawiamy do lekkiego stężenia.4.
Śmietanę ubijamy dodajemy
cukier puder jak kto woli ja wole mniej słodką. Na koniec rozpuszczamy
żelatynę w 100 ml gorącej
wody czekamy do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ubitą
śmietaną.5. Gdy ciasta ostygną, na 1 placek nakładamy
śmietanę na nią mus malinowy i przykrywamy 2 plackiem. Gotowe :).Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy