ßßß Cookit - przepis na Malinowy Obłoczek

Malinowy Obłoczek

nazwa

Wykonanie

Pora na malinki może chociaż troszkę przypomną lato, bo jak na razie to i nawet wiosny brak więc można ten czas oczekiwania troszkę osłodzić.
Składniki : dla >6 osób
7 szt. jajek
350 g cukru kryształu
5-6 łyżek cukru pudru
150 g margaryny
200 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
500 g malin
2 galaretki malinowe
200 g płatków migdałowych
1 litr śmietany 36 %
3 - 4 łyżeczki żelatyny
Opis przygotowania :
czas przygotowania: do 20 min 1. Z żółtek, margaryny i obu cukrów (100 g cukru kryształu tylko )ucieramy masę do białości..Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części i cieniutką warstwę smarujemy na blaszce. (trzeba trochę cierpliwości ;))
2. Pieczemy 2 placki po ok. 15 minut w 170 C.
Po tym czasie wykładamy pianę na oba placki z 7 białek i 25 dag cukru i posypujemy migdałami po 100 g na każdy placek i pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zrumienienia bezy.
3. Maliny jeżeli są świeże opłukać, galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody do nich dodajemy maliny i czekamy, aż zacznie tężeć co jakiś czas mieszając. Jeżeli używamy mrożonych to wsypujemy do garnka i rozgotowujemy odstawiamy z ognia. Następnie dolewamy 0,5 l. przegotowanej wody i wsypujemy galaretki mieszamy do rozpuszczenie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder jak kto woli ja wole mniej słodką. Na koniec rozpuszczamy żelatynę w 100 ml gorącej wody czekamy do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ubitą śmietaną.
5. Gdy ciasta ostygną, na 1 placek nakładamy śmietanę na nią mus malinowy i przykrywamy 2 plackiem. Gotowe :).
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/malinowy-oboczek.html