ßßß Cookit - przepis na Serowiec z brzoskwiniami

Serowiec z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Przepis na te ciasto troszeczkę zmodyfikowałam, wyszło pysznie, lekko i smacznie :). Ciasto wykonałam na roczek bloga i swoje imieniny ;), więc było co świętować. Dziękuje za ten wspaniały rok i oby kolejny taki był.
Składniki :
tortownica 22-24 cm
biszkopt wykonany z tego przepisu przepis klik
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 36 %
5 żółtek
7 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
2 op. zagęstnika fix do śmietany
100g gorzkiej czekolady
3 łyżki likieru migdałowego lub olejku migdałowego (łyżeczka)
krem czekoladowy
puszka brzoskwiń
2- 3 łyżki soku z cytryny
zmielone migdały
Opis wykonania:
Biszkopt upiec według podanego przepisu, wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, z 1/4 szklanki soku z brzoskwiń i soku z cytryny sporządzamy poncz do nasączenia biszkoptu. Owoce kroimy w kostkę, pozostawiamy 2 do dekoracji.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku, studzimy.
Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem, żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce serka dokładnie miksujemy.
Śmietanę ubijamy z zagęstnikiem najpierw na szybkich obrotach przez około 1 minutę, później zmniejszamy na najmniejszą i miksujemy, aż śmietana ubije się na sztywno.
Masę jajeczno-serową wlewamy powoli do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy do połączenia się kremu. Następnie wlewamy przestudzoną żelatynę i likier mieszamy dokładnie.Dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy rozpuszczoną na parze i wystudzoną czekoladę, szybko mieszamy z kremem.
Biszkopt nasączamy ponczem, jedną cześć jasnej masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, wykładamy krem z czekoladą posypujemy brzoskwiniami i przykrywamy ostatnim blatem.
Ostatnią częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy boki zmielonymi migdałami, na wierzchu dekorujemy rozetkami z kremu i kremem czekoladowym oraz owocami. Schładzamy około 2 godzin.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/04/serowiec-z-brzoskwiniami.html