Wykonanie
Przepis na te ciasto troszeczkę zmodyfikowałam, wyszło pysznie, lekko i smacznie :). Ciasto wykonałam na roczek bloga i swoje imieniny ;), więc było co świętować. Dziękuje za ten wspaniały rok i oby kolejny taki był.
Składniki :tortownica 22-24 cm
biszkopt wykonany z tego przepisu przepis klik500 g
serka mascarpone500 ml
śmietanki 36 %5
żółtek7 łyżek
cukru pudru2 łyżki
żelatyny2 op. zagęstnika fix do
śmietany100g
gorzkiej czekolady3 łyżki
likieru migdałowego lub
olejku migdałowego (łyżeczka)
krem czekoladowypuszka
brzoskwiń2- 3 łyżki
soku z cytrynyzmielone
migdałyOpis wykonania:
Biszkopt upiec według podanego przepisu, wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, z 1/4 szklanki
soku z brzoskwiń i
soku z cytryny sporządzamy poncz do nasączenia
biszkoptu.
Owoce kroimy w kostkę, pozostawiamy 2 do dekoracji.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku, studzimy.
Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem,
żółtka ucieramy z
cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce
serka dokładnie miksujemy.
Śmietanę ubijamy z zagęstnikiem najpierw na szybkich obrotach przez około 1 minutę, później zmniejszamy na najmniejszą i miksujemy, aż
śmietana ubije się na sztywno.Masę jajeczno-
serową wlewamy powoli do ubitej
śmietany i delikatnie mieszamy do połączenia się kremu. Następnie wlewamy przestudzoną
żelatynę i
likier mieszamy dokładnie.Dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy rozpuszczoną na parze i wystudzoną
czekoladę, szybko mieszamy z kremem.
Biszkopt nasączamy ponczem, jedną cześć jasnej masy wykładamy na
biszkopt, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, wykładamy krem z
czekoladą posypujemy
brzoskwiniami i przykrywamy ostatnim blatem.Ostatnią częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy boki zmielonymi
migdałami, na wierzchu dekorujemy rozetkami z kremu i
kremem czekoladowym oraz
owocami. Schładzamy około 2 godzin.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy