Wykonanie
Wszystko zaczęło się od tego, że nasz brat, Demis, ostatnio jest fanem piłki nożnej. Gra w piłkę wszędzie i o każdej
porze. Dlatego też na urodziny chciał, abym zrobiła mu tort w kształcie piłki.Nigdy wcześniej nie robiłam
tortu z użyciem masy cukrowej ani w określonym kształcie.Poprzeczka została postawiona wysoko, ale stwierdziłyśmy, że może wyjdzie...I wyszło! Dzieci były zadowolone, chociaż w biegu jadły, bo spieszyły się na następny mecz rozegrany na urodzinach. ;)Tak więc do dzieła! :DSkładniki:2
biszkopty (kliknij po przepis)Krem
śmietanowy:500 ml
śmietany kremówki250 g
mascarpone3/4 szklanki
cukru pudrupuszka
brzoskwińKrem czekoladowy:500 ml
śmietany kremówki250 g
mascarpone3/4 szklanki
cukru pudru4 łyżki
kakao1
czekolada gorzkaNasączenie:50 ml
spirytusu200 ml
wody1 łyżeczka
cukruMasa cukrowa:800 g
cukru pudru3 łyżeczki glukozy w proszku3 łyżeczki
żelatyny60 ml gorącej
wodyDodatkowo:4 łyżki
żelatyny1 kostka
masła1 szklanka
cukru pudruPrzygotowanie kremu
śmietanowego:Schłodzoną
śmietankę ubijamy, dodajemy
cukier puder i lekko miksujemy.Dodajemy
mascarpone i miksujemy na niskich obrotach.2 łyżki
żelatyny wsypujemy do szklanki i dodajemy 2 łyżki
wody. Czekamy aż zastygnie.Do szklanki z zastygłą
żelatyną dodajemy 4 łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się.Odstawiamy do wystygnięcia.Dodajemy do kremu i wstawiamy do lodówki.Przygotowanie
kremu czekoladowego:Schłodzoną
śmietankę ubijamy, dodajemy
cukier puder i lekko miksujemy.Dodajemy
mascarpone,
kakao i miksujemy na niskich obrotach.2 łyżki
żelatyny wsypujemy do szklanki i dodajemy 2 łyżki
wody. Czekamy aż zastygnie.Do szklanki z zastygłą
żelatyną dodajemy 4 łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się.Odstawiamy do wystygnięcia.Rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej, odstawiamy do ostudzenia.Dodajemy do kremu
żelatynę i
czekoladę, a następnie wstawiamy do lodówki.Przygotowanie lukru plastycznego:
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej
wody.Do małego garnka dodajemy
wodę,
żelatynę i glukozę. Mieszamy aż wszystko się rozpuści.Dodać do nie całej ilości
cukru pudru i zacząć wyrabiać, stopniowo dodajemy resztę
cukru pudru.Masa powinna być elastyczna i nie kleić się do rąk.Zawijamy w folię i odstawiamy.Przygotowanie
tortu:Do uformowania
tortu użyłam miski, można oczywiście kupić specjalną formę do piłki. Uważam, że bezsensu jest kupowanie formy, która dość sporo kosztuje, jak taki tort przygotowujemy "raz na rok". Miska musi być przypominać pół kuli z zaokrąglonym dnem.Wykładamy miskę folią spożywczą.Każdy
biszkopt kroimy na 2 części.Jeden płat
biszkoptu kładziemy na deskę i przekrawamy
biszkopt na 8 trójkątów (tak jak pizzę :) ).Na dno miski wkładamy po kolej trójkąty tak żeby całe dno było zakryte, spokojnie możesz dociskać
biszkopt do miski.Z 1 płata
biszkoptu odkrawamy kawałki i kładziemy na średnicę miski.
Pora na nasączenie - mieszamy składniki:
spirytus,
wodę i
cukier. Polewamy odrobiną mikstury
biszkopty.Dodajemy
krem czekoladowy.Przykrywamy płatem
biszkoptu, lecz najpierw trzeba zmniejszyć odrobinę jego średnice tak, aby zmieścił się do miski.Nasączamy
biszkopt.Skrawki z
biszkoptu układamy w koło średnicy miski, aż do końca miski.Dodajemy krem
śmietanowy.Kroimy
brzoskwinie na mniejsze kawałki i dodajemy na krem, lekko dociskamy.Dodajemy odrobinę kremu żeby przykryć
brzoskwinie.Ostatni płat kładziemy na krem i nasączamy.Całość zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.Na drugi dzień
pora na odwrócenie do góry nogami
tortu. Najlepiej wyłożyć ciasto na talerz, na którym będziemy podawać. Połóż wcześniej na ten talerz papier do pieczenia, aby przy dekorowaniu nie pobrudził nam talerza.Zdejmujemy folię z
tortu.Cały tort smarujemy wcześniej utartym
masłem z
cukrem.Rozwałkowujemy
lukier plastyczny na odrobinie
oleju na grubość około 0,5 cm.Przykrywamy dokładnie tort.Rysujemy nożykiem, najlepiej tępym szkielet piłki.Jeśli została Wam jeszcze odrobina lukru plastycznego, barwimy czarnym barwnikiem.Rozwałkowujemy ponownie i wycinamy 5-bok, takie jak na piłce są kształty. Najlepiej wziąć piłkę, wymierzyć 5-bok, narysować na kartce, a później przykładać do masy i wycinać.Nakładać na piłkę i gotowe! Można od razu podawać.
Smacznego! :D