Wykonanie
Chciałam jakoś wykorzystać resztki piernika, bynajmniej nie staropolskiego, bo ten znikł natychmiast. Pomyślałam, że
trufelki to będzie to. Postanowiłam zrobić wersję z
mascarpone, a z braku
czekolady zrobiłam sama polewę. Wyszło smacznie, ale ... Po pierwsze ta polewa zupełnie nie nadaje się do trufelków - nie zastyga idealnie. Po drugie masa piernikowa była zbyt rzadka.
Trufelki nabrały dobrej konsystencji dopiero po 3 dniach w lodówce. A szkoda, bo mogło być bardzo pysznie.
Składniki:250 g
mascarpone200 g piernika2 łyżeczki
cukru pudru1 łyżeczka
przyprawy do piernikaSkładniki na polewę (źródło):60 g
masła3 łyżki
kakao5 łyżek
cukru2 łyżki
śmietany1 łyżeczka
żelatynyWykonanie:
Mascarpone wyjmujemy z lodówki i czekamy aż osiągnie temperaturę pokojową. Następnie ubijamy z
cukrem pudrem. Piernik mielimy w blenderze, mieszamy z
przyprawą do piernika i dodajemy do ubitego
mascarpone. Mieszamy łyżką. Masę chowamy do lodówki, aż trochę stężeje. Przygotowujemy polewę:
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej
wody. Resztę składników zagotować. Gdy
żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić. Kiedy polewa stygnie, wyjmujemy masę piernikową z lodówki i formujemy kuleczki wielkości małego
orzecha włoskiego. Gotowe kulki obtaczamy w ostudzonej polewie. Chowamy do lodówki do całkowitego ostygnięcia.