ßßß Cookit - przepis na Trufelki piernikowe

Trufelki piernikowe

nazwa

Wykonanie

Chciałam jakoś wykorzystać resztki piernika, bynajmniej nie staropolskiego, bo ten znikł natychmiast. Pomyślałam, że trufelki to będzie to. Postanowiłam zrobić wersję z mascarpone, a z braku czekolady zrobiłam sama polewę. Wyszło smacznie, ale ... Po pierwsze ta polewa zupełnie nie nadaje się do trufelków - nie zastyga idealnie. Po drugie masa piernikowa była zbyt rzadka. Trufelki nabrały dobrej konsystencji dopiero po 3 dniach w lodówce. A szkoda, bo mogło być bardzo pysznie.
Składniki:
250 g mascarpone
200 g piernika
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Składniki na polewę (źródło):
60 g masła
3 łyżki kakao
5 łyżek cukru
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Mascarpone wyjmujemy z lodówki i czekamy aż osiągnie temperaturę pokojową. Następnie ubijamy z cukrem pudrem. Piernik mielimy w blenderze, mieszamy z przyprawą do piernika i dodajemy do ubitego mascarpone. Mieszamy łyżką. Masę chowamy do lodówki, aż trochę stężeje. Przygotowujemy polewę: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić. Kiedy polewa stygnie, wyjmujemy masę piernikową z lodówki i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Gotowe kulki obtaczamy w ostudzonej polewie. Chowamy do lodówki do całkowitego ostygnięcia.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/01/Trufelki-piernikowe.html