Wykonanie
Torty przygotowywane samodzielnie w domu smakują najlepiej! Jeśli tylko dysponujemy chwilą wolnego czasu, stanowią doskonałą alternatywę dla wypieków z
cukierni. Trudno wyobrazić sobie tort bez kremu. Dlatego dziś, z myślą o osobach, które nie mają dużego doświadczenia cukierniczego zaprezentujemy kilka porad. Jak zrobić pyszny
czekoladowy krem do tortu?
Czekoladowy krem do
tortu na bazie
serka mascarponeNasza pierwsza propozycja jest bardzo uniwersalna, ponieważ to pyszne nadzienie sprawdzi się świetnie zarówno jako
czekoladowy krem do
tortu, jak i w roli deseru. Do jego przygotowania przyda się 250 g
serka mascarpone, 250 ml
śmietany, która powinna być dobrze schłodzona, 6 łyżek
cukru pudru i 200 g
gorzkiej czekolady. Aby uzyskać naprawdę intensywny
czekoladowy smak, najlepiej skorzystać z
czekolady o jak najwyższej zawartości
kakao. W tej roli doskonale sprawdzą się
czekolada mocno gorzka 80% lub
czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel .
Czekoladowy krem do
tortu można przygotować w zaledwie kilka minut. W pierwszej kolejności rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej korzystając ze szklanej miski. Naczynie nie może bezpośrednio stykać się z
wodą. Później ubijamy
śmietanę, a
serek mascarpone mieszamy z
cukrem pudrem. W trakcie miksowania należy stopniowo wlewać do niego
czekoladę. Później do kremu wystarczy dodać jeszcze
bitą śmietanę, a masę można wymieszać ręcznie.
Krem czekoladowy do
tortu z
masłem i
śmietanąNasza druga propozycja to typowy
krem czekoladowy do
tortu. Do jego przygotowania również skorzystamy z najwyższej jakości
gorzkiej czekolady. Będą potrzebne aż dwie tabliczki, a dodatkowo 200 g
masła, 80 g
cukru, 250 g
śmietany 30% i dwie łyżki ciemnego
kakao.W pierwszej kolejności należy Ubić
śmietanę, a następnie odczekać, aż osiągnie temperaturę pokojowa, taką jak wszystkie składniki. Połamaną
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej dokładnie tak, jak w przypadku poprzedniego przepisu. Gdy
czekolada się rozpuści, wymaga ostudzenia do temperatury pokojowej. W międzyczasie można rozpocząć ucieranie
masła z
cukrem pudrem i
kakao, aby powstała gładka masa. W trakcie tego procesu do masy wlewamy także rozpuszczoną wcześniej
czekoladę. W ostatnim kroku do masy dodajemy
bitą śmietanę. Jeśli zacznie się ona rozwarstwiać, można skorzystać z wcześniejszej kąpieli
wodnej, która ułatwi mieszanie się składników i osiągnięcie aksamitnej konsystencji. Krem najlepiej umieścić na torcie natychmiast.
Krem czekoladowy z
żelatynąNasza ostatnia propozycja to
krem czekoladowy do
tortu, który dzięki
żelatynie zachowa odpowiednią konsystencję niezależnie od temperatury. Do jego przygotowania wykorzystamy 200 g
gorzkiej czekolady, dodatkowo 100 g
czekolady mlecznej E.Wedel, 10 g
żelatyny, 300 ml
śmietany 36%, 4 łyżki
cukru pudru i 400 g
serka mascarpone.
Żelatynę należy zalać dwiema łyżkami
wody i odstawić, dopóki nie napęcznieje. W tym czasie
gorzką czekoladę poddajemy kąpieli
wodnej wraz ze 100 ml
śmietany. Gdy
czekolada rozpuści się w
śmietanie, powinna nieco przestygnąć, ale
żelatynę dodajemy do niej, gdy będzie jeszcze ciepła i mieszamy aż do pełnego rozpuszczenia. Pozostałą część
śmietanę należy ubić z
cukrem pudrem i dodać do masy czekoladowej. Tę samą czynność powtarzamy z
serkiem mascarpone i miksujemy dalej.
Czekolada mleczna ma do odegrania inną rolę. Należy zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach, a następnie wymieszać z kremem.