ßßß Cookit - przepis na waniliowy sernik na zimno z jeżynami

waniliowy sernik na zimno z jeżynami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam jeżyny i powtórzę to, co pisałem jakiś rok temu, przy jeżynowej tarcie, że są to chyba najpiękniejsze i najbardziej urokliwe owoce jakie znam. Z wyglądu przypominają duże maliny, ale ich mroczny kolor kojarzy się raczej z jagodami podobnie, jak ten niepowtarzalny smak. Niby kwaskowaty, ale jakby trochę słodki. Zawsze, kiedy mam do czynienia w kuchni ze świeżymi owocami, szkoda mi rozgniatać je, albo wrzucać do ciasta, które ma wylądować w piecu. Tym razem postanowiłem przygotować sernik, który będzie świetną podstawą dla jeżyn, która odpowiednio wyeksponuje ich wszystkie walory estetyczne i smakowe. I chyba udało mi się :)
spód:
250 g płatków owsianych
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki masła
Masło roztopić w rondelku. Płatki umieścić w pojemniku blendera i dobrze zmiksować. Dodać kakao oraz masło i dokładnie wymieszać. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 10-15 minut, do stężenia. Po tym czasie formę z ze spodem wyjąć, a boki posmarować od wewnątrz cienką warstwą oleju lub oliwy z oliwek. Odstawić.
masa:
3 czubate łyżki żelatyny
400 ml kremówki 36%
250 g mascarpone
1,5 laska wanilii
5 łyżek cukru
2 jajka
Żelatynę umieścić w rondelku, zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać mascarpone (po 1 łyżeczce). Miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodać nasiona wanilii i dobrze wymieszać. W drugiej misie umieścić kremówkę, ubić na sztywno i dodawać partiami do masy jajecznej mieszając rózgą. Białka ubić na sztywno i dodawać do masy waniliowej po jednej łyżce, mieszając ręcznie. Napęczniałą żelatynę zalać dwoma łyżkami wody i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia (cały czas mieszać). Gotową żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy i dokładnie połączyć. Całość przelać do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin lub na całą noc. Po schłodzeniu ostrożnie zdjąć rant od formy, wierzch sernika udekorować jeżynami i podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/08/waniliowy-sernik-na-zimno-z-jezynami.html