Wykonanie
Uwielbiam
jeżyny i powtórzę to, co pisałem jakiś rok temu, przy jeżynowej tarcie, że są to chyba najpiękniejsze i najbardziej urokliwe
owoce jakie znam. Z wyglądu przypominają duże
maliny, ale ich mroczny kolor kojarzy się raczej z
jagodami podobnie, jak ten niepowtarzalny smak. Niby kwaskowaty, ale jakby trochę słodki. Zawsze, kiedy mam do czynienia w kuchni ze świeżymi
owocami, szkoda mi rozgniatać je, albo wrzucać do ciasta, które ma wylądować w piecu. Tym razem postanowiłem przygotować sernik, który będzie świetną podstawą dla
jeżyn, która odpowiednio wyeksponuje ich wszystkie walory estetyczne i smakowe. I chyba udało mi się :)spód:250 g
płatków owsianych2 łyżki gorzkiego
kakao3 łyżki
cukru pudru4 łyżki
masłaMasło roztopić w rondelku.
Płatki umieścić w pojemniku blendera i dobrze zmiksować. Dodać
kakao oraz
masło i dokładnie wymieszać. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 10-15 minut, do stężenia. Po tym czasie formę z ze
spodem wyjąć, a boki posmarować od wewnątrz cienką warstwą
oleju lub
oliwy z oliwek. Odstawić.masa:3 czubate łyżki
żelatyny400 ml kremówki 36%250 g
mascarpone1,5
laska wanilii5 łyżek
cukru2
jajkaŻelatynę umieścić w rondelku, zalać dwoma łyżkami zimnej
wody i odstawić do napęcznienia.
Żółtka utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać
mascarpone (po 1 łyżeczce). Miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodać nasiona
wanilii i dobrze wymieszać. W drugiej misie umieścić kremówkę, ubić na sztywno i dodawać partiami do masy jajecznej mieszając rózgą.
Białka ubić na sztywno i dodawać do masy waniliowej po jednej łyżce, mieszając ręcznie. Napęczniałą
żelatynę zalać dwoma łyżkami
wody i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia (cały czas mieszać). Gotową
żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy i dokładnie połączyć. Całość przelać do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin lub na całą noc. Po schłodzeniu ostrożnie zdjąć rant od formy, wierzch sernika udekorować
jeżynami i podawać.Smacznego! :)