Wykonanie
Tak dawno nie było żadnego
tortu... Co prawda okazji do świętowania brak, ale kto piecze
torty wyłącznie na jakieś uroczystości? Można potraktować go trochę jako poprawiacz jesiennego humoru, mimo że wczoraj i dziś za oknem piękna polska jesień. Taka złota, ruda i
słoneczna. Wracając do wypieku... Wspomniany tort jest niesamowicie prosty i dosyć szybki w przygotowaniu. Urok jego polega nie na idealnym i precyzyjnym skupianiu się nad przepiękną, wymuskaną dekoracją, ale właśnie na prostym i "niedbałym" wykończeniu.
biszkopt:120 g
mąki150 g
cukru4 łyżki
kakao5
jajekMąkę połączyć z
kakao.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodawać kolejno po jednym
żółtku. Do otrzymanej masy, dodawać partiami mieszankę
mąki i
kakao cały czas mieszając delikatnie łyżką. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm.
Biszkopt piec w 160 ° C przez 60-70 minut. Po upieczeniu
biszkopt w formie upuścić na podłogę z wysokości ok 30 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Gotowy
biszkopt przekroić na trzy blaty.krem (z babeczka.zuzka.pl):300 ml kremówki200 g
serka mascarpone10 posiekanych batoników Milky WayKremówkę i batoniki umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i dobrego połączenia masy. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do zamrażarki na ok 20 minut. Do schłodzonej masy dodać
mascarpone i ubić mikserem na sztywno. Otrzymanym kremem przełożyć blaty
tortu oraz pokryć boki.polewa:50 g
masła2 łyżki
kakao2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
żelatynyŻelatynę umieścić w misce i zalać 2-3 łyżkami zimnej
wody. W rondelku umieścić
masło,
cukier oraz
kakao i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia składników. Lekko przestudzić i dodać do namoczonej
żelatyny. Dokładnie wymieszać. Letnią polewą polać tort. Przed podaniem wstawić do lodówki na 4-6 godzin.Smacznego! :)