ßßß Cookit - przepis na tort milky way

tort milky way

nazwa

Wykonanie

Tak dawno nie było żadnego tortu... Co prawda okazji do świętowania brak, ale kto piecze torty wyłącznie na jakieś uroczystości? Można potraktować go trochę jako poprawiacz jesiennego humoru, mimo że wczoraj i dziś za oknem piękna polska jesień. Taka złota, ruda i słoneczna. Wracając do wypieku... Wspomniany tort jest niesamowicie prosty i dosyć szybki w przygotowaniu. Urok jego polega nie na idealnym i precyzyjnym skupianiu się nad przepiękną, wymuskaną dekoracją, ale właśnie na prostym i "niedbałym" wykończeniu.
biszkopt:
120 g mąki
150 g cukru
4 łyżki kakao
5 jajek
Mąkę połączyć z kakao. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodawać kolejno po jednym żółtku. Do otrzymanej masy, dodawać partiami mieszankę mąki i kakao cały czas mieszając delikatnie łyżką. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm. Biszkopt piec w 160 ° C przez 60-70 minut. Po upieczeniu biszkopt w formie upuścić na podłogę z wysokości ok 30 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Gotowy biszkopt przekroić na trzy blaty.
krem (z babeczka.zuzka.pl):
300 ml kremówki
200 g serka mascarpone
10 posiekanych batoników Milky Way
Kremówkę i batoniki umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i dobrego połączenia masy. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do zamrażarki na ok 20 minut. Do schłodzonej masy dodać mascarpone i ubić mikserem na sztywno. Otrzymanym kremem przełożyć blaty tortu oraz pokryć boki.
polewa:
50 g masła
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę umieścić w misce i zalać 2-3 łyżkami zimnej wody. W rondelku umieścić masło, cukier oraz kakao i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia składników. Lekko przestudzić i dodać do namoczonej żelatyny. Dokładnie wymieszać. Letnią polewą polać tort. Przed podaniem wstawić do lodówki na 4-6 godzin.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/10/tort-milky-way.html