Wykonanie
Tiramisu jest idealne w swej prostocie, to deser niezawodny i pyszny, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Nie sposób się oprzeć takim pysznościom :)



Składniki (porcja dla 2 osób):250 g.
serka mascarpone2
żółtka3 pełne łyżki
cukru pudru2-3 krople
olejku migdałowego0,5 szklanki zaparzonej, gorącej, mocnej
kawypodłużne
biszkopty - ok. 10 -12 sztukDodatkowo:1 łyżka ciemnego
kakaofolia spożywczaPrzygotowanie:Wyparzam przez 10 sekund
jajka we wrzątku (np. na łyżce zanurzonej w kubku z
wodą), po czym oddzielam
żółtka i przekładam je do miski. Dodaję
cukier puder i ucieram 2-3 minuty, a następnie dodaję po łyżeczce
serka, ucierając bez przerwy. Gdy cały
serek jest już ubity, dodaję
olejek migdałowy.Wykładam niewielką foremkę (u mnie 8 x 10 cm) folią spożywczą, dno oprószam lekko
kakao, po czym wykładam połowę masy z
serka mascarpone. Na niej układam zanurzone w
kawie biszkopty, przykrywam je kolejną warstwą masy. Ostatnią warstwę stanowią znów namoczone
biszkopty. Szczelnie owijam foremkę, wstawiam ją na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjmuję deser z formy, odwracając ją i delikatnie pozbywam się folii. Tiramisu oprószam
kakao.Przepis autorski.
