Wykonanie
Tiramisu chodziło za mną od dłuższego czasu. Nigdy wcześniej go nie robiłam, ale po przejrzeniu kilku przepisów stwierdziłam, że jest zaskakująco proste. W większości tych przepisów występują
biszkopty podłużne oraz gorzkie
kakao czy
czekolada. Ja zamieniłam je na
biszkopty okrągłe i słodkie
kakao. I chyba był to strzał w dziesiątkę, bo moja Druga Połówka stwierdziła, że nigdy tak dobrego tiramisu nie jadła :) Polecam też efekt uboczny tego deseru (zostają 4
białka) -
bezy z poprzedniego wpisu.Składniki (na 5 porcji):250 g
serka mascarpone4
żółtka4 łyżki
cukru pudru10 okrągłych
biszkoptów100 ml mocnej
kawy z ekspresu lub z 3 łyżeczek rozpuszczalnej50 ml
likieru kawowegołyżka
kakaoPrzygotowanie:Przygotowujemy
kawę, którą studzimy do temperatury pokojowej . Wlewamy do niej
likier i mieszamy.
Żółtka wraz z
cukrem umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy 5 minut. Dodajemy
mascarpone i ponownie chwilę miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
Biszkopty moczymy w mieszance
kawowo-likierowej (ok. 2 sekundy) i umieszczamy po jednym na spodzie kieliszka, wąskiej szklanki lub pucharka. Do każdego nakładamy ok. 2 łyżek masy i posypujemy
kakao. Tak samo nakładamy drugą warstwę .Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Podajemy z filiżanką
espresso.