ßßß Cookit - przepis na Ciasto królewskie

Ciasto królewskie

nazwa

Wykonanie

Przepis dostałam od zaprzyjaźnionej cukierniczki ;), był podany na wielką blachę cukierniczą, trochę się nakminiłam by przerobić go na domową blachę :). Polecam bo ciasto jest pyszne, w sumie podobno jedno z najlepiej sprzedających się w tej cukierni. Zamiast zwykłego miodu dodałam sztuczny tańszy zamiennik, a smak ten sam.
Składniki : blacha 24x36 cm
Placek miodowy
20 dag cukru
20 dag margaryny
80 ml sztucznego miodu
3 jajka M
42 dag mąki pszennej
1,5 g sody ( około 1,5 łyżeczki)
Blat kakaowy
upiec z 3 jaj z tego przepisu klik
budyń
0,5 L mleka
10 dag cukru
3,5 dag mąki pszennej
3,5 dag mąki ziemniaczanej
30 dag masła
Opis wykonania:
Placek miodowy
Wszystkie składniki wyrobić w robocie lekko zagnieść ręcznie, podzielić na 2 porcje, rozwałkować i przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 C.
Blat kakaowy
Z podanego przepisu pieczemy biszkopt zastępując łyżkę mąki łyżką kakao. Pieczemy około 15 minut w 180 C.
Budyń
Gotujemy dopiero gdy mamy wystudzone wszystkie blaty ciasta. Większą połowę mleka gotujemy wraz z cukrem, w pozostałym rozrabiamy mąkę, wlewamy przez sitko do gotującego się mleka, gotujemy gęsty budyń. Masło kroimy na kostkę, wrzucamy do gorącego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Połowę gorącego budyniu wylewamy na placek miodowy, układamy na nim blat kakaowy i resztę budyniu, placek miodowy, polewa. Najlepszy następnego dnia, gdy masa dobrze się zetnie.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/07/ciasto-krolewskie.html