Wykonanie
Przepis dostałam od zaprzyjaźnionej cukierniczki ;), był podany na wielką blachę cukierniczą, trochę się nakminiłam by przerobić go na domową blachę :). Polecam bo ciasto jest pyszne, w
sumie podobno jedno z najlepiej sprzedających się w tej
cukierni. Zamiast zwykłego
miodu dodałam sztuczny tańszy zamiennik, a smak ten sam.
Składniki : blacha 24x36 cmPlacek
miodowy20 dag
cukru20 dag
margaryny80 ml
sztucznego miodu3
jajka M42 dag
mąki pszennej1,5 g
sody ( około 1,5 łyżeczki)Blat
kakaowyupiec z 3 jaj z tego przepisu klik
budyń0,5 L
mleka10 dag
cukru3,5 dag
mąki pszennej3,5 dag
mąki ziemniaczanej30 dag
masłaOpis wykonania:Placek
miodowyWszystkie składniki wyrobić w robocie lekko zagnieść ręcznie, podzielić na 2 porcje, rozwałkować i przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 C.Blat
kakaowyZ podanego przepisu pieczemy
biszkopt zastępując łyżkę
mąki łyżką
kakao. Pieczemy około 15 minut w 180 C.
BudyńGotujemy dopiero gdy mamy wystudzone wszystkie blaty ciasta. Większą połowę
mleka gotujemy wraz z
cukrem, w pozostałym rozrabiamy
mąkę, wlewamy przez sitko do gotującego się
mleka, gotujemy gęsty
budyń.
Masło kroimy na kostkę, wrzucamy do gorącego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Połowę gorącego budyniu wylewamy na placek
miodowy, układamy na nim blat
kakaowy i resztę budyniu, placek
miodowy, polewa. Najlepszy następnego dnia, gdy masa dobrze się zetnie.