ßßß Cookit - przepis na Kremowa szarlotka

Kremowa szarlotka

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam szarlotki i jest ich też trochę na blogu, ale uwielbiam testować nowe przepisy. Ta jest bardzo smaczna z cudowna pianką na kruchym cieście. Same pyszności do tego lody i jestem w raju :)
Składniki:
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
25 dag masła zimnego
5 żółtek
6 łyżek cukru
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao
sól
3 łyżki płatków migdałowych
Wierzch
1 kg jabłek
2 łyżki stopionego masła
cynamon
Masa
2 budynie waniliowe na 500 ml mleka
5 białek
szklanka cukru
Opis wykonania: blaszka 40x25cm
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i solą na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kaszki. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy do ciasta wraz ze śmietaną i szybko zarabiamy ciasto by zbytnio go nie ogrzać dłońmi.
Do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy i wylepiamy nim formę, lekko podnosząc brzegi. Płatki migdałowe rozgniatamy wałkiem i posypujemy nimi ciasto.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce, mieszamy z cynamonem i rozkładamy równą warstwą na cieście, skrapiamy masłem.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wsypujemy budyń i delikatnie mieszamy, pokrywamy pianą jabłka. Na wierzch ścieramy ciemne ciasto.
Pieczemy około 50-60 minut w 180 C.
źródło Szarlotki i ciasta ze śliwkami 10/2012
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/02/kremowa-szarlotka.html