Wykonanie
Uwielbiam szarlotki i jest ich też trochę na blogu, ale uwielbiam testować nowe przepisy. Ta jest bardzo smaczna z cudowna pianką na kruchym cieście. Same pyszności do tego
lody i jestem w raju :)

Składniki:Ciasto3 szklanki
mąki pszennej25 dag
masła zimnego5
żółtek6 łyżek
cukru3 łyżki
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
kakaosól3 łyżki
płatków migdałowychWierzch1 kg
jabłek2 łyżki stopionego
masłacynamonMasa2 budynie
waniliowe na 500 ml
mleka5
białekszklanka
cukruOpis wykonania: blaszka 40x25cm
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i
solą na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło i siekamy do uzyskania drobnej
kaszki.
Żółtka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy do ciasta wraz ze
śmietaną i szybko zarabiamy ciasto by zbytnio go nie ogrzać dłońmi.Do 1/3 części ciasta dodajemy
kakao i dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy i wylepiamy nim formę, lekko podnosząc brzegi.
Płatki migdałowe rozgniatamy wałkiem i posypujemy nimi ciasto.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce, mieszamy z
cynamonem i rozkładamy równą warstwą na cieście, skrapiamy
masłem.
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę, wsypujemy
budyń i delikatnie mieszamy, pokrywamy pianą
jabłka. Na wierzch ścieramy ciemne ciasto.Pieczemy około 50-60 minut w 180 C.


źródło Szarlotki i ciasta ze
śliwkami 10/2012Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy