ßßß
Składniki:Ciasto3 szklanki mąki pszennej25 dag masła zimnego5 żółtek6 łyżek cukru3 łyżki śmietany2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki kakaosól3 łyżki płatków migdałowychWierzch1 kg jabłek2 łyżki stopionego masłacynamonMasa2 budynie waniliowe na 500 ml mleka5 białekszklanka cukruOpis wykonania: blaszka 40x25cmMąkę przesiewamy wraz z proszkiem i solą na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kaszki. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy do ciasta wraz ze śmietaną i szybko zarabiamy ciasto by zbytnio go nie ogrzać dłońmi.Do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy i wylepiamy nim formę, lekko podnosząc brzegi. Płatki migdałowe rozgniatamy wałkiem i posypujemy nimi ciasto.Jabłka obieramy i trzemy na tarce, mieszamy z cynamonem i rozkładamy równą warstwą na cieście, skrapiamy masłem.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wsypujemy budyń i delikatnie mieszamy, pokrywamy pianą jabłka. Na wierzch ścieramy ciemne ciasto.Pieczemy około 50-60 minut w 180 C.
źródło Szarlotki i ciasta ze śliwkami 10/2012Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy