Wykonanie
Święta nadchodzą więc
pora najwyższa nastawić piernik staropolski, a co za tym idzie przygotować domową
przyprawę korzenną, którą używam do różnych
ciasteczek i wszelakich pierników. Jej aromat jest wspaniały i
daje dużo bardziej wyrazisty i korzenny smak świątecznym wypieką. Czy ktoś z was porównywał ją choćby wizualnie z
przyprawą kupną- nie mówiąc o składzie...?Przygotowanie jej nie jest wcale trudne potrzebujemy tylko młynka do
kawy bądź dobrego blendera, a i moździerz się nada. Najwspanialsze w tym przepisie jest to że składniki możecie dowolnie modyfikować ja uwielbiam smak i zapach
anyżu i
cynamonu więc dodaję go ciut więcej ;).

Składniki :
gałka muszkatołowa 1 szt *( jeżeli wolicie można zmniejszyć ilość do 1/2 szt.)kora
cynamonu użyłam 35 gziarenka
kardamonu - z 5-7 nasiongwiazdki
anyżu 2 sztukimielony
goździk * nie dodaje całych idzie nieźle zajechać blender ;) kupuje w sklepie z
przyprawami jest wspaniały i ma cudowny smak i aromat) czubata łyżeczka
ziele angielskie 10 ziaren
pieprz kolorowy 1/2 łyżeczkiziarna
kolendry 15 sztukmielony
imbir 1/2 łyżeczkiOpis wykonania:
Gałkę muszkatołową, korę
cynamonu, ziarenka
kardamonu,
anyż,
ziele angielskie,
pieprz oraz
kolendrę przekładamy do młynka lub blendera mielimy na pył. Przesypujemy do suchego pojemnika dodajemy pozostałe
sypkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Trzymamy szczelnie zamknięte by
przyprawa nie zwietrzała i nie straciła swojego aromatu.
