Wykonanie

Domowa
przyprawa do piernika jest zupełnie inna, niż te kupowane w sklepach. Ma dużo bogatszy smak i aromat, a dodatkowo możemy dodać składniki jakie lubimy. Nie mówię, że gotowe
przyprawy są złe, bo zdarzają się lepsze i gorsze, choć do większości z nich dodawany jest
cukier lub
mąka, by podnieść wagę gotowego produktu. Zachęcam do zrobienia własnej
przyprawy, jest to co prawda trochę czasochłonne, ale taka
przyprawa wystarczy na dłużej.



Składniki:45g
cynamonu (mielony lub kora)20g
imbiru15g
goździków2 kulki
gałki muszkatołowej lub 3 łyżeczki5g
pieprzu kolorowego lub czarnego5 ziarenek
anyżu (z gniazda)10 ziarenek
kardamonu10g
kolendry15 ziaren
ziela angielskiego5 ziaren jałowca (można pominąć)Dodatkowo:Młynek do
kawy (ręczy lub elektryczny), ewentualnie maszynka do mielenia, malakser lub moździerz
Słój (około 500ml)SitoKorę
cynamonu najlepiej włożyć do woreczka z grubej folii i rozgnieść na mniejsze części wałkiem do ciasta lub czymś twardym. Mniejsze kawałki wkładamy do młynka i mielimy. Najlepiej użyć już gotowego mielonego
cynamonu.Całą
gałkę muszkatołową trzemy na drobnych oczkach tarki. Najlepsza jest świeżo stara, ma o wiele mocniejszy aromat. Przesiewamy przez sito, a pozostałe większe cząstki mielimy w młynku.Ziarenka
kardamonu rozgniatamy ręką lub moździerzem, wyjmujemy małe ziarenka ze środka, a otoczkę wyrzucamy. Małe ziarenka mielimy.Ziarenka
anyżu wyjmujemy z gwiazdek i mielimy.Wszystkie składniki mielimy na pył, po czym przesypujemy przez sito i to co na nim zostanie jeszcze raz mielimy, po czym ponownie przesiewamy. Ważne by nie było żadnych grudek. Drobno zmieloną
przyprawę przesypujemy do słoja, szczelnie zakręcamy i potrząsamy nim, by wszystkie
przyprawy dobrze się zmieszały.Jeśli użyjemy mielonego
cynamonu i
imbiru to składników tych nie mielimy, ale
imbir warto przesiać przez sito, bo lubią się z niego robić grudki. Po przesianiu
imbir ładnie zmiesza się z pozostałymi
przyprawami.
Przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju. Można użyć jej praktycznie od razu, ale lepiej odczekać kilka dni, by wszystkie
przyprawy ładnie się połączyły.Gdy mielimy
przyprawy w młynku do
kawy, po ukończonym mieleniu przypraw możemy zmielić w nim
kawę, która uzyska ładny piernikowy posmak.

R E K L A M A