Wykonanie
U mnie dzisiaj coś dla wielbicieli warzyw i kuchni orientalnej. Wystarczyła 1 dorodna
cebula, 1
papryka trochę
kaszy, parę dodatków i obiad gotowy, zapraszam.
Składniki:1 duża
cebula1
czerwona paprykaFarsz:1 szkl.
kaszy jaglanej5-6
grzybów mungarść (około 10g)
rodzynek1
cebulka, 1 ząbek
czosnku1/3 suszonej
papryki chilli5
suszonych pomidorów1 płaska łyżeczka
przyprawy garam masala2-3 łyżki
sosu sojowego jasnegoJaglankę przesypać na durszlak. Opłukać w zimnej wodzie, przelać wrzątkiem. Zagotować 2 szklanki
wody posolić 1 łyżeczkę, wsypać
kaszę i gotować około 15 min. Jak gotować jaglankę możecie doczytać na tej stronie . Do ciepłej
kaszy dodać garść
rodzynek, przemieszać.
Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut, następnie przecedzić i drobno pokroić.
Cebulę obrać pokroić w kostkę, zeszklić na łyżeczce
oleju kokosowego dodać obrany i zmiażdżony
czosnek. Przesmażyć razem pół minuty.
Paprykę chili pokroić w drobną kosteczkę.
Pomidory suszone wyciągnąć z zalewy, pokroić w mniejsze kawałki. Dodać wszystko do
kaszy, przyprawić
sosem sojowym i
garam masala. Wymieszać i spróbować, ewentualnie doprawić
solą,
pieprzem.
Paprykę przekroić na połowę, wyciągnąć gniazda nasienne, przepłukać pod bieżącą
wodą, osuszyć i napełnić farszem.
Cebulę obrać, przekroić na połowę i wybierać po 2 łódeczki.
Napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 30 - 40 minut w 180 st.C. Do zrumienienia się
kaszy.Podałam z
makaronem sojowym polanym sosem
chilli słodko-kwaśnym. Szczerze mówiąc był on zbędny, same warzywa są syte. Bardzo smakowała mi
papryka z tym nadzieniem, a mój M. był zachwycony
cebulą.
Polecam spróbować jedno i drugie ;)