Wykonanie
Pieczony
filet z indyka w sosie
pomarańczowym Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 26 grudnia . Soczysty pieczony
filet z indyka w sosie
pomarańczowym! To danie gwarantuje wspaniałe egzotyczne doznania smakowe tak niezbędne w ten zimowy mroźny czas. Jeśli chcecie, aby danie rzeczywiście spełniało Wasze oczekiwania nie rezygnujcie z moczenia
mięsa w solance, dzięki tej czynności uzyskujemy dodatkową wilgoć i lepszy smak - polecam :-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 12 godz.Czas pieczenia: 1 godz.Łączny czas: 13 godz.Liczba porcji: 6 porcjiSkładniki:Inspiracja pochodzi stąd :-)
filet z indyka (bez skóry i kości): 600 gMarynata i sos:
sok pomarańczowy (najlepiej z wyciśniętych
pomarańczy): 3/4 szklankipowidła
brzoskwiniowe : 3 łyżki
dżem pomarańczowy : 2 łyżki
kurkuma w proszku : 2 łyżeczki
ocet ryżowy lub 1 łyżka
octu winnego : 2 łyżki
czerwona papryka w proszku (ostra): 1/2 łyżeczki
tymianek : 5 gałązektarty
imbir (opcjonalnie): 2 łyżeczki
masło: 3 łyżki
suszona żurawina : 80 g
Kasza jęczmienna:
kasza jęczmienna (pęczak): 1 szklanka
bulion jarzynowy lub drobiowy lub
woda : 500 ml
sól morska : do smaku
pieprz : 1/2 łyżeczki
masło: 1 łyżeczkaPrzygotowanie:fileta płuczę, wkładam do niedużego garnka, wsypuję 1 łyżeczkę
soli i zalewam zimną
wodąodstawiam na 15 minut w rondelku doprowadzam do zagotowania składniki marynaty:
sok pomarańczowy powidła
brzoskwiniowe,
dżem pomarańczowy,
kurkumę,
ocet,
paprykę, gałązki
tymianku i
imbir,dodaję 1/2 łyżeczki
soli morskiejpo zagotowaniu odstawiam z ognia i studzę
indyka wyjmuję z
wody, wkładam do woreczka foliowego na mrożonki i wlewam ostudzoną marynatę zawiązuję (zapinam) woreczek,
mięso mieszam aby równomiernie pokryło się marynatą, wkładam do lodówki na około 12 godzinpiekarnik nastawiam na 180oC do formy żaroodpornejwkładam
mięso wyjęte z marynaty (marynatę zlewam do miseczki)do naczynia wlewam 1/2 szklanki
wody,
mięso polewam 1/2 szklanki marynaty, wstawiam do piekarnika i piekę bez przykrycia przez 60 minut (większe filety należy piec trochę dłużej), jeśli mamy odpowiedni termometr możemy sprawdzić temperaturę w środku najgrubszej części
mięsa (powinno być 70-74oC) w trakcie pieczenia 4
razy polewam
mięso marynatą na koniec wyjmuję formę z piekarnika, odkładam(czekam minimum 10 minut przed pokrojeniem, aby nie uciekły
soki z
mięsa)
mięso wykładam na talerz, a do naczynia z sosem wkładam
żurawinęformę stawiam na gazie i doprowadzam do zagotowaniagotuję na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos się zredukujeodstawiam z ognia, dodaję
masło i mieszając roztapiam jewyciągam
tymianek -
sos jest już gotowy w czasie, gdy piecze się
indyk gotuję
kaszę jęczmienną: gotuję 2 szklanki
bulionu (może być
woda), dodaję
kaszę,doprawiam
pieprzem i
solą (w razie potrzeby, zależy od tego jak słony był
bulion) dodaję
masło, można dodać świeży
tymianek lub 1 łyżeczkę listkówgotuję pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut ( do czasu wchłonięcia przez
kaszę całego płynu)ugotowany pęczak podaję z
mięsem i polewam sosem; autorka proponuje
kaszę jaglaną z
morelami - ugotowaną
kaszę wysypuje do miski, dodaje posiekane
morele (100 g) i
miesza :-)


Smacznego !!!