Wykonanie
Udało mi się kupić dwa grube co najmniej trzy centymetrowe plastry
świeżego tuńczyka, piękne czerwone
mięso tej
ryby idealnie pasuje do dań kuchni dalekowschodniej. Postanowiłam połączyć
mięso z
tuńczyka z
mięsem z kurczaka i wyczarować mocno aromatyczne danie, z dużą ilością
sosu sojowego, przypraw takich jak
chili,
czosnek czy
anyż. Całość podałam z
makaronem soba, czyli
makaronem z
mąki gryczanej, znany głównie w kuchni azjatyckiej. Danie mnie na prawdę urzekło, wyszło przepyszne,
mięso tuńczyka jest bardzo treściwe i wcale nie przypomina w smaku typowej delikatnej
ryby. Jest bardzo sycące. Polecam Wam też przyrządzenie
steków z
tuńczyka, są obłędne! Ale to już temat na inny post.Dzisiaj zapraszam do wspólnego można by rzecz wokowania, bo dziś króluje wok w kuchni!;-)
SKŁADNIKI:- 1
stek z
tuńczyka- 1 mała pojedyncza
pierś z kurczaka-
makaron soba 2 porcje-
natka pietruszki- 3 ząbki
czosnku-
sos sojowy (kupujcie ten prawdziwy bez konserwantów! )
grzybowy-
sos sojowy ciemny-
chili wedle uznania-
anyż 2 gwiazdki-
imbir świeży kawałeczek-
ocet ryżowy 2 łyżki-
olej ryżowy- łyżeczka
mąki ryżowejWYKONANIE:
Mięso z kurczaka i
tuńczyka kroimy w sporą kostkę, nacieramy posiekanym
chili i
imbirem. Odstawiamy do lodówki na 30 minut do godziny.
Czosnek siekamy bardzo drobno, na
oleju w woku smażymy
mięso,
czosnek, około 2 minuty z każdej strony po tym czasie zalewamy
sosem sojowym , tak aby utworzyło sos.Sos doprawimy
octem ryżowym,
anyżem i
solą.Smażymy w woku ciągle mieszając około 8 do 10 minut. Dodajemy łyżeczkę
mąki ryżowej i szybko mieszamy, zagęścimy sos w ten sposób.Sos podajemy z gorącym i ugotowanym
makaronem soba (według instrukcji na opakowaniu).Całość obficie posyp
natką pietruszki!Gotowe!Mniamiii! ;-))) Buziaki kochani! Zapraszam WAS na Instagrama po więcej zdjęć!Buzziaki!