Wykonanie
Jak skrócić dłuuuuuuugi czas robienia pierogów? Podzielić pracę na dwie osoby. Ja robię farsz i okrasę, a mój mąż wyrabia ciasto i pomaga mi je lepić :)Składniki na farsz:1 kg
ziemniaków500 g
sera białegotrochę
boczku do wytopienia lub
słoniny wędzonej1 - 2
cebuleprzyprawy: 1/4 łyżeczki
kurkumy,
bazylii,
kminku mielonego,
imbirusól,
pieprz do smaku
Ziemniaki ugotować w łupinach, bez
soli. Ostudzić.
Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, wytopić. Dodać szczyptę
bazylii,
kurkumy,
kminku,
majeranku.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do
boczku. Jeżeli
boczek był bardzo chudy przed dodaniem
cebuli można dolać trochę
oleju rzepakowegoSkładniki na ciasto:450 g
mąkiok. 160 ml
wody1
jajkosólMąkę przesiać na stolnicę, wbić
jajko, dodać
sól,
wodę, zagnieść wolne ciasto,starannie wyrobić. Podzielić na części, przykryć miseczką aby nie obsychało. Każdą część wałkować dość cienko, wykrawać szklanką krążki (lub pociąć w szachownicę - jak robi moja mam)Na środek krążka położyć położyć łyżeczką nadzienie, składać na pół, zlepiać brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się
między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się).
Zlepione pierogi układać na deseczce lub talerzu posypanym
mąką, przykryć serwetką, aby nie obsychały.
Wodę w dużym garnku zagotować. Dodać 1/4 łyżeczki
kurkumy, wlać trochę
oleju, dodać 1/4 łyżeczki
imbiru i łyżkę
soli. Pierogi wkładać partiami do wrzącej
wody, zamieszać łyżką, przykryć. Gdy wypłyną na wierz, odkryć i gotować 2-3 min. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą
wodą, osączyć, wyłożyć na ogrzany półmisek,polać tłuszczem (
olejem aby się nie zlepiały).
Okrasa:
boczek surowy wędzony pokrojony w drobną kostkę2
cebule pokrojone w kostkę
przyprawy:
sól,
bazylia,
kurkuma,
kminek mielony
słodka papryka,
imbir,
majeranek,
papryka ostra,
pieprzNa rozgrzaną patelnią wlać
olej, następnie
cebulę, podsmażyć, dodać
boczek, wytopić. Na końcu dodać
przyprawy do smaku. Ulubiona okrasa mojego
męża :)Smacznego!