ßßß Cookit - przepis na Sałatka karnawałowa z ananasem i czerwoną fasolą

Sałatka karnawałowa z ananasem i czerwoną fasolą

nazwa

Wykonanie

Dlaczego sałatka karnawałowa skoro można ją przyrządzić nie tylko w czasie karnawału? Chyba dlatego, że nie bardzo miałam pomysł na jej nazwę. Ziemniaczana nie bo ziemniaki nie są jej głównym składnikiem. To samo dotyczy selera. Może po prostu jarzynowa albo wielowarzywna? Może tak, ale skoro mamy czas jaki mamy to niech zostanie już karnawałowa, dobrze? Zapewniam jednak, że sprawdzi się też podczas imprez innego typu bo jest bardzo smaczna.
Sałatki wszelkiego rodzaju sprawdzają się na różnych spotkaniach towarzyskich. Kiedy zapraszam gości zwykle szykuję 2-3 różne żeby był wybór. Jedną z ciekawszych, którą moi goście bardzo zawsze chwalą jest sałatka z paluszkami krabowymi - spróbujcie!
czas przygotowania: ok. 1 godziny
składniki:
250 g ziemniaków
250 g korzenia selera
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej albo ok. 250 g ugotowanej fasolki
40 g pora, biała i jasnozielona część
5-7 krążków ananasa konserwowego
1 czubata łyżka grubego szczypioru
1 czubata łyżka natki pietruszki
2 łyżki majonezu
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
do smaku - sól, sos tabasco
Ziemniaki, selera i pora dokładnie umyłam. Do garnka włożyłam 3 całe, nieobrane, ziemniaki i kawałek selera też ze skórką. Zalałam wrzącą wodą tak żeby warzywa były przykryte. Gotowałam jakieś 12 minut. Po tym czasie mój seler był już prawie miękki, ale nie rozgotowany, więc go wyjęłam. Ziemniaki gotowałam jeszcze ok. 10 minut żeby zmiękły. Ugotowane warzywa przelałam zimną wodą, ostudziłam i dopiero wtedy obrałam ze skórki. Pora pokroiłam w paseczki, przełożyłam na sito i sparzyłam wrzącą wodą. Odcedziłam dokładnie. Ten zabieg nie jest konieczny, ale ja tak robię bo inaczej zjedzony por "przypomina mi" się później 3 dni.
Selera pokroiłam w słupki, ziemniaki w kostkę, wrzuciłam do miski. Dodałam pora, osączoną z zalewy fasolkę i osączonego z syropu, pokrojonego na kawałeczki, ananasa. Dosypałam posiekaną zieleninę. Jogurt wymieszałam z majonezem, doprawiłam ostrym sosem tabasco i dość mocno solą bo warzywa nie były wcześniej solone. Sos wlałam do sałatki i wymieszałam wszystko dokładnie. Właściwie sałatka nadaje się do jedzenia zaraz po przygotowaniu, ale kiedy postoi trochę jest smaczniejsza więc miskę z sałatką przykryłam szczelnie i odstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki się przegryzły.
Taka sałatka doskonale smakuje jako samodzielne danie, ale może być dodatkiem do wędlin czy mięs pieczonych.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/01/salatka-karnawalowa-z-ananasem-i-czerwona-fasola.html