Wykonanie
Żurek staropolski dzięki dodatkowi kwasu z
ogórków kiszonych jest nieco inny niż typowy żurek. Połączenie kwasu z
ogórków i zakwasu żytniego
daje ciekawy efekt, wzajemnego przenikania i uzupełniania smaków. Jeśli nie ugotujecie tego
żuru na Święta, spróbujcie w dzień powszedni - jest pyszny.
Składniki:30 dkg
białej kiełbasy1 litr
bulionu wołowego1 szklanka zakwasu żytniego (przepis tutaj)1 szklanka kwasu z
kiszonych ogórków1/4 szklanki
śmietany 18%2 ząbki
czosnku1 łyżeczka mielonej
kolendry lub
pieprzu ziołowego4 ziarenka
ziela angielskiego3
liście laurowe1 mała
cebula1 płaska łyżka
majerankusól,
pieprz czarny do smakuPrzygotowanie:Zagotować
bulion, dodać
białą kiełbasę (całą). Ugotować
kiełbasę na wolnym ogniu i wyjąć z garnka.Następnie dodać do
bulionu, zakwas żytni, kwas z
ogórków,
liście laurowe,
ziele angielskie i rozkrojony na pół
czosnek i
cebulę .Gotować 15 minut na wolnym ogniu.Do filiżanki wlać łyżkę wazową zupy i dodać
śmietanę, dokładnie zmieszać i dodać do zupy.Pod koniec gotowania przyprawić żur
kolendrą,
majerankiem,
solą i
pieprzem, wyłączyć gaz i pozostawić jeszcze kilka minut w garnku przykrytym pokrywką, aby
przyprawy ,,zaparzyły się" i oddały smak i aromat.Żurek podać z pokrojoną w plastry,
białą kiełbasą.Smacznego