ßßß Cookit - przepis na Żurek staropolski

Żurek staropolski

nazwa

Wykonanie

Żurek staropolski dzięki dodatkowi kwasu z ogórków kiszonych jest nieco inny niż typowy żurek. Połączenie kwasu z ogórków i zakwasu żytniego daje ciekawy efekt, wzajemnego przenikania i uzupełniania smaków. Jeśli nie ugotujecie tego żuru na Święta, spróbujcie w dzień powszedni - jest pyszny.
Składniki:
30 dkg białej kiełbasy
1 litr bulionu wołowego
1 szklanka zakwasu żytniego (przepis tutaj)
1 szklanka kwasu z kiszonych ogórków
1/4 szklanki śmietany 18%
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 mała cebula
1 płaska łyżka majeranku
sól, pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Zagotować bulion, dodać białą kiełbasę (całą). Ugotować kiełbasę na wolnym ogniu i wyjąć z garnka.
Następnie dodać do bulionu, zakwas żytni, kwas z ogórków, liście laurowe, ziele angielskie i rozkrojony na pół czosnek i cebulę .
Gotować 15 minut na wolnym ogniu.
Do filiżanki wlać łyżkę wazową zupy i dodać śmietanę, dokładnie zmieszać i dodać do zupy.
Pod koniec gotowania przyprawić żur kolendrą, majerankiem, solą i pieprzem, wyłączyć gaz i pozostawić jeszcze kilka minut w garnku przykrytym pokrywką, aby przyprawy ,,zaparzyły się" i oddały smak i aromat.
Żurek podać z pokrojoną w plastry, białą kiełbasą.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/03/zurek-staropolski.html