Wykonanie
Prosta i szybka do zrobienia
tarta. Możemy ją pokroić na małe kawałki, będzie wtedy stanowiła świetną przekąskę. Podana z
sałatą może być całkiem sycącym daniem. Dobrze
mieć w lodówce gotowe
ciasto francuskie. Dzięki niemu zawsze uda się nam stworzyć coś dla niespodziewanych gości lub po prostu szybki, ciepły posiłek kiedy brakuje czasu na większe gotowanie. Polecam!

składnikipaczka gotowego
ciasta francuskiego (275 g) - nie zużyłam całego120
świeżego szpinaku baby125 g
łososia wędzonego na gorąco2 ząbki
czosnku, pokrojone w plasterkimały kremowy kozi
serek - roladamasa:1
jajo100 ml
śmietany 30%100 g
sera cheddar - startyłyżka
koperku - opcjonalnie
pieprzewentualnie
sólprzygotowaniePrzygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c. Formę do tarty (użyłam prostokątnej 13x35 cm), wyłożyć
ciastem, obciążyć ( surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż
tarta, obciążyć
fasolą lub
grochem ) piec ok 15 - 18 minut.Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut.Składniki masy wymieszać w misce, doprawić
solą i
pieprzemSzpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie. Osączyć na sicie, a
potem dobrze odcisnąć.Na podpieczony spód wyłożyć
szpinak, plasterki
czosnku, kawałki
łososia, zalać masą, na wierzchu można ułożyć plasterki
koziego serka. Wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Piec 30 - 40 minut, aż masa się zetnie.Podawać ciepłe lub przestudzone, posypane
koperkiem lub
szczypiorem Smacznego!





