Wykonanie
Rolada... hm.. cóż o niej powiedzieć. Pomysł wziął się z potrzeby zrobienia czegoś zdrowego i lekkiego na śniadanie wielkanocne. Podebrałam pomysł z Krainy smaków . Pełna obaw przystąpiłam do wykonania tego cudu. wyszło o dziwo bardzo fajnie. Niestety przesoliłam
szpinak (za dużo mi się sypnęło.... ) co dla mnie zepsuło potrawę. Ale i tak znaleźli się wielcy entuzjaści tego przysmaku :)Polecam ją na przyjęcia - bo wygląda slicznie :) albo...na przemiły podwieczorek... ? Jeśli lubicie
szpinak i
łososia - to rolada na pewno Wam zasmakuje!

Składniki:450g
szpinaku mrożonego (1 paczka)4
jajka średnie lub małe.3-4 ząbki
czosnku200g
serka kremowego/kanapkowego/śmietankowegopęczek
koperku2 łyżeczki
chrzanu150g
wędzonego łososiasól i
pieprzWykonanieNajpierw
szpinak:
Czosnek obieramy i wyciskamy przez wyciskarkę lub drobno siekamy. Podsmażamy lekko na
maśle. Dorzucamy do tego
szpinak i smażymy tak długo, aż wyparuje nam większość
wody.Następnie doprawiamy
solą i
pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.W tym czasie ubijamy
białko z odrobiną
soli (na sztywno). Ostudzony
szpinak mieszamy z
żółtkiem a następnie z
białkiem. Przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę.Pieczemy w 200st przez ok 15 min. (max 20).Dalej:Mieszamy
serek z posiekanym
koperkiem i
chrzanem.Jak placek
szpinakowy się upiecze, przekładamy go i studzimy - można od razu przełożyć na folię aluminiową - to później się przyda do zawinięcia całej rolady.Jak już wystygnie, to rozkładamy na nim
serek a następnie układamy
łososia. Tak przygotowany placek zawijamy w rulonik, otaczamy folią (by się trzymał) i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Koniec pracy .A nie - trzeba jeszcze pokroić jak będzie się podawało gościom na stół ;)

Wydrukuj przepis