Wykonanie
Pyszna, szybka i prosta przekąska dla tych, którzy cierpią na brak czasu. Świetnie sprawdza się na spotkaniach przy dobrym
winie, piknikach, grillach i nie tylko.Składniki (w zależności od grubości około 24 zawijaski)-2 tortille-1/2 pęczka
koperku-1 garść
świeżego szpinaku-1 łyżka pestek dyni-2 łyżki
oliwy-mały ząbek
czosnku-
sól,
pieprz do smaku-
łosoś wędzony (ok. 100g)-2-3 łyżki
śmietankowego serka kanapkowegoTortille podpiekamy chwilę na suchej patelni. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie, także na suchej patelni, podprażamy
pestki dyni. Drobno je siekamy.
Szpinak,
koperek i
czosnek blendujemy razem. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dodajemy
oliwę i
pestki dyni, dokładnie mieszamy. Każdy placek smarujemy równomiernie do połowy
serkiem. Na warstwie
serka układamy
łososia a na wierzch pesto
koperkowo-
szpinakowe.
Tortillę zwijamy w ciasny rulon (zaczynamy od brzegu z farszem) i
ostrym nożem kroimy ukośnie na kawałki grubości ok. 1,5-2cm. Każdy kawałek spinamy wykałaczką.
Smacznego!