ßßß
Pyszna, szybka i prosta przekąska dla tych, którzy cierpią na brak czasu. Świetnie sprawdza się na spotkaniach przy dobrym winie, piknikach, grillach i nie tylko.Składniki (w zależności od grubości około 24 zawijaski)-2 tortille-1/2 pęczka koperku-1 garść świeżego szpinaku-1 łyżka pestek dyni-2 łyżki oliwy-mały ząbek czosnku-sól, pieprz do smaku-łosoś wędzony (ok. 100g)-2-3 łyżki śmietankowego serka kanapkowegoTortille podpiekamy chwilę na suchej patelni. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie, także na suchej patelni, podprażamy pestki dyni. Drobno je siekamy. Szpinak, koperek i czosnek blendujemy razem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy oliwę i pestki dyni, dokładnie mieszamy. Każdy placek smarujemy równomiernie do połowy serkiem. Na warstwie serka układamy łososia a na wierzch pesto koperkowo-szpinakowe.
Tortillę zwijamy w ciasny rulon (zaczynamy od brzegu z farszem) i ostrym nożem kroimy ukośnie na kawałki grubości ok. 1,5-2cm. Każdy kawałek spinamy wykałaczką.
Smacznego!